Vinkkejä Vihreä lippu -etätyöskentelyyn

Kokoamme tälle sivulle vinkkejä etätyöskentelyyn Vihreä lippu -osallistujille. Onko sinulla hyvä vinkki, joka puuttuu täältä? Kerro meille (vihrealippu@feesuomi.fi)!


*200 ilmastokirjettä eduskuntaan -kampanja kutsuu kirjetalkoisiin toukokuussa* UUSI

200 ilmastokirjettä eduskuntaan -kampanja on Luonto-Liiton ilmastoryhmän nuorten järjestämä  kirjekampanja. Kampanjan aikana toukokuussa ilmastohuolestuneet kansalaiset lähettävät kirjeitä kansanedustajille – tavoitteena on postittaa jokaiselle kansanedustajalle vähintään yksi kirje. Jokainen kampanjan osallistuja valitsee yhden kansanedustajan, jolle jakaa tarinansa: kertoo omasta ilmastohuolestaan, unelmoi kestävämmästä tulevasta ja kannustaa poliitikkoa vaikeassa tilanteessa. Kirjeillä päättäjiä muistutetaan siitä, mikä on tärkeää: ilmastotoimiin on sitouduttava.

Kampanja soveltuu hyvin kaikenikäisille ja voidaan ottaa mukaan erityisesti Vihreän lipun Ilmastonmuutos-teemaan!  Lue lisää ja osallistu kampanjaan:

www.200ilmastokirjetta.fi/


*Vesi-aiheinen podcastsarja * UUSI

Helsingin yliopistossa on julkaistu podcast-sarja aiheesta veden kierto. Aihepiirit esityksissä ovat metsät, järvet, suot ja ilma. Podcastit ovat suomenkielisiä ja soveltuvat parhaiten yläkouluille ja toisen asteen oppilaitoksille Vesi-teeman tueksi.

 https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/luonnontieteet/mita-ilmakehassamme-tapahtuu-kuuntele-uusi-veden-kierto-podcast


*Lasten lintuviikko tulee taas 11.–17.5.* UUSI

Vie lapset linturetkelle, jolla ei tarvitse tunnistaa lintulajeja! BirdLife:n lasten lintuviikko sopii erittäin hyvin myös etäopetuksen tehtäväksi. Katso lisätietoa täältä:

https://www.birdlife.fi/tapahtumat/lasten-lintuviikko/


*Barnens fågelvecka 11.–17.5.* PÅ SVENSKA

BirdLife ordnar som vanligt barnens fågelvecka i maj – ett evenemang där man inte behöver känna igen alla arter och som lämpar sig utmärkt också till att genomföras på distans! Läs mera här:

https://www.birdlife.fi/tapahtumat/lasten-lintuviikko/barnens-fagelvecka/


*EUROFISHION Song Contest* ENGLANNIKSI

Loistava tilaisuus yhdistää biologia, englanti ja taideaineet: https://www.eurofishion.com/

An international online contest to sing your heart out to original love songs about fish and rivers! This contest is part of World Fish Migration Day, a global event about raising awareness for migratory fish and free flowing rivers. This contest is inspired by Eurovision. Their theme “Open Up” inspired us to use this momentum for river restoration and fish migration.

Showing how your #LoveFlows for rivers and fishes helps us in our goal of raising awareness for fishes and rivers. Submit your video of an original (or remixed) love song about fish and rivers to our contest and win the Happy Fish Cup and a possibility to share your song with millions of river and fish lovers around the world!


*Kysy ilmastonmuutoksesta Suomen Luonnon asiantuntijoilta* UUSI

Suomen Luonto-lehdessä asiantuntijat vastaavat lasten kysymyksiin ilmastonmuutoksesta (katso esimerkki täältä: https://suomenluonto.fi/uutiset/lapsen-kysymys-mista-vesi-on-tullut/). Olisiko teillä kysymyksiä tietäville? Kysymyksen voi lähettää täältä: https://suomenluonto.fi/lehti/kysy-luonnosta/


Haltian etäluontovinkit

Vinkkejä, tehtäviä ja valmiita materiaaleja etäopetukseen luontokoulun teemojen mukaisesti. Tehtävien kohderyhmä on 5.-9.-luokat.

https://www.haltia.com/fi/luontokoulu/omatoimiselle-luontoretkelle/etaopetusmateriaalit/


*Haltias material för distansundervisning* PÅ SVENSKA

Tips, uppgifter och material för distansundervisning inom naturskolans teman (friluftsliv, fågellivet, naturens mångfald). Målgruppen är elever i årskurs 5-9.

https://www.haltia.com/se/naturskola/naturutfaerder-pa-egen-hand/material-f%C3%B6r-distansundervisning/


Ilo kasvaa ulkona

Suomen Ladun ja Syklin Ilo kasvaa ulkona -hankkeen sivuilla löytyy paljon vinkkejä ulkona toteutettaviin opetus- ja kasvatustehtäviin! Hankkeessa pyritään lisäämään lähiluonnon käyttämistä liikunta-, opetus- ja luontokohteena niin varhaiskasvatuksessa kuin esi- ja alkuopetuksessa.

www.ilokasvaaulkona.fi


My2050-elämyspeli ilmastonmuutoksesta

My2050 sopii erinomaisesti niin etäopetusmateriaaliksi kuin oman iltalenkin piristykseksi, turvavälit pitäen! Peli on avoin ja ilmainen seikkailupeli kaikille kaupunkilaisille joka pelataan X-routes-mobiilisovelluksella. Peli on pelattavissa suomeksi ja englanniksi, Helsingissä, Espoossa ja Tampereella. Koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi suosittelemme pelaamista yksin tai perheenjäsenen kanssa. Pyydämme myös säilyttämään turvavälin muihin ihmisiin niin pelin aikana kuin pelipaikalle matkatessa.

www.my2050.fi


Liikkuva koulu -ohjelman etävinkit

Liikkuvan koulun verkkosivustolta löytyy vinkkejä erityisesti liikunnan ja välituntien etätotetutukseen – nämä ovat tietysti sovellettavissa myös esimerkiksi Terve elämä -teemaan!

Liikkuva koulu


Panu Pihkalan vinkit korona-ahdistuksen käsittelyyn

Panu Pihkala on ympäristötutkija ja kirjailija, joka on tutkinut etenkin ympäristöahdistusta. Alla olevien linkkien takaa löytyy hänen soveltamaa tietoa ympäristöahdistuksen ja koronavirusepidemian aiheuttaman ahdistuksen liittymäkohdista, jota voi käyttää esimerkiksi etäopetuksessa.

*Luentovideo “Korona-ahdistus ja ympäristöahdistus” (60 min):  https://www.youtube.com/watch?v=z89rdr1bt5Q&feature=youtu.be
*Blogi korona-ahdistuksesta:  https://ekoahdistus.blogspot.com/2020/03/korona-ahdistus.html
*Toivoa ja toimintaa -hankkeen tunnetehtävien soveltamista koronatunteisiin: https://toivoajatoimintaa.fi/toivoa-ja-toimintaa-hanke-tarjoaa-valineita-myos-koronakriisiin/

Havina – ilmainen pelillinen opetusmateriaali yläkouluille

Havina soveltuu mainiosti myös muun ikäisten kotikoululaisten tutkittavaksi. Havina kertoo suomalaisen yhteiskunnan, teknologian ja luonnonsuojelun kehittymisestä, metsien ja puun käytöstä eri aikakausina sekä ihmisten elämäntavan ja metsäsuhteen muuttumisesta videoin, kuvin tekstein ja tehtävin.

Siirry peliin


YLEN huhtikuussa alkava pelasta pörriäinen -kampanja kutsuu kaikki mukaan talkoisiin!

Ylen huhtikuussa alkavassa kampanjassa innostetaan yleisöä tekemään pieniä tekoja pölyttäjien elinolosuhteiden turvaamiseksi. Tekoja voi tehdä kotiparvekkeella tai pihassa.
1. Istuta parvekkeelle tai pihalle hyönteisystävällisiä kasveja/kukkia
2. Jätä nurmikkoa leikkaamatta
3. Rakenna hyönteishotelli
4. Lopeta myrkyllisten aineiden käyttö puutarhassasi
5. Keksi oma pörriäisteko!Jos yllä ehdotetut teot eivät syystä tai toisesta onnistu, keksi oma! Kasvata vaikka viherkatto mökkiin tai rakenna lahopuuaita.
Vinkkejä ja katsottavaa täältä (YLEn sivut)!

Luonto-liiton kevätseuranta

Luonnossa saa ja kannattaa yhä liikkua, ja nyt on oikein hyvä hetki osallistua kevätseurantaan – havaintoja voi antaa koska vain ja aina kun jotain uutta tulee vastaan. Havainnot tallentuvat Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan, josta ne ovat saatavilla tutkimuskäyttöön.

Kaikki havainnot ilmoitetaan sähköisellä lomakkeella osoitteessa www.kevatseuranta.fi. Lisäksi lapsille on tarjolla oma Kevätseuranta -kortti, jossa seurataan kolmeatoista helposti tunnistettavaa lajia. Kannustamme jakamaan havaintoja ja keväisiä kuvia myös sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #kevätseuranta ja @kevatseuranta


Arvokas metsämme -dokumentti ja valmiit kysymykset

Luontodokumentaristi Petteri Saarion ohjaama 30 minuuttinen Arvokas metsämme on valmis ratkaisu etäopetukseen. Opetusta varten Vimeon tekstikentässä on 10 valmista kysymystä. Dokumentin käytöstä ei tarvitse maksaa mitään.

Katso ja hyödynnä


 

logoalalaita

Vihreä lippu | FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs
00500 Helsinki

+358 9 4541 8151
vihrealippu@feesuomi.fi