Kurkista pian julkaistavaan luonnon monimuotoisuus -materiaaliin

Vihreän lipun uusi, kaikille avoin luonnon monimuotoisuus -teemamateriaali on pian valmis. Materiaali tarjoaa inspiraatiota, tietoa ja toimintavinkkejä, jotka auttavat johdattamaan lapset ja nuoret innostavalle tutkimusmatkalle luonnon monimuotoisuuteen. Kurkista, miltä joulukuussa julkaistava materiaali tulee näyttämään!

Minä en ole kasvi vaikka siltä näytänkin vedessä huojuessani. Olen Itämeressä elävä levä nimeltä rakkohauru. Meillä rakkohauruilla on nimemme mukaisesti lehtien näköisissä, ruskeanvihreissä varsissamme rakkuloita, joiden sisällä olevan kaasun avulla pysymme pystyssä vedessä. Oletko joskus merenrannalla käydessäsi koittanut poksautella rakkuloitamme? 

Rakkohaurun ja muiden lajien tarinat johdattelevat uudessa materiaalissa Suomen luonnon monimuotoisuuden äärelle metsiin, Itämereen, tuntureille, soille ja kaupunkiluontoon. Materiaali kutsuu huomaamaan, arvostamaan ja suojelemaan luonnon monimuotoisuutta niin lähiympäristössä kuin koko maapallolla.

Rakkohauru on yksi Itämeren avainlajeista, jonka suojissa elelevät monet muut lajit, esimerkiksi leväsiirat, kolmipiikit ja isompien kalojen poikaset.

Materiaali sisältää kaksi opasta, joista toinen on suunnattu varhaiskasvatuksesta alkuopetukseen ja toinen peruskouluille alkuopetuksesta eteenpäin. Oppaiden ensimmäinen osa käsittelee luonnon monimuotoisuutta ilmiönä pedagogisten vinkkien ja näkökulmien kera.

Toisessa osiossa tartutaan toimeen ja käydään läpi erilaisia tapoja, joilla päiväkodeissa ja kouluissa voidaan vaalia sekä lähellä että kaukana kuhisevaa luonnonkirjoa. Toimintavinkkejä on muun muassa arvo- ja asennekasvatukseen, kansalaistieteen tekemiseen kouluissa, yksinkertaisiin harjoituksiin pienten lasten kanssa, arjen käytäntöjen muuttamiseen, pihan monimuotoisuuden rikastuttamiseen ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Toivoa luonnon monimuotoisuuden suojeluun luodaan tiedon ja toiminnan kautta. Oppaan värikkäät kuvat kutsuvat iloitsemaan luonnosta.

Oppaat tehdään vankalla asiantuntemuksella

Oppaat rakennetaan FEE Suomen innokkaan toimistotiimin, materiaaliprojektin ohjausryhmän rautaisten asiantuntijoiden sekä Vihreä lippu -osallistujien asiantuntemuksesta, ideoista, toiveista ja vinkeistä. Keväällä 2020 aloitetun projektin loppusuora häämöttää jo.

”On ollut upeaa rakentaa materiaalia näin tärkeästä aiheesta, asiantuntevan joukon kanssa. Näkökulmia on saatu niin kokeneilta ympäristökasvattajilta kuin alan huippututkijoilta. Olen itsekin oppinut projektin aikana valtavan paljon uutta”, kertoo materiaalin toteutuksesta vastaava projektikoordinaattori Pihla Soinnunmaa

“Luonnon köyhtyminen on yksi merkittävimmistä ongelmistamme. Siksi on todella tärkeää opettaa lapsille ja nuorille, mitä luonnon monimuotoisuus on, miksi se köyhtyy ja miten sitä voidaan suojella. On mahtavaa tuoda tietoa ja toimintavinkkejä kaikkien saataville”, Soinnunmaa sanoo.

Oppaat julkaistaan joulukuun alkupuolella sekä painettuna että sähköisenä versiona Vihreän lipun verkkosivuilla. Verkkosivuille tuodaan oppaiden lisäksi lisämateriaalia, kuten ohjeita pihan monimuotoisuuden selvittämiseen sekä valmiita PowerPoint-esityksiä, jotka auttavat kertomaan luonnon monimuotoisuudesta eri-ikäisille lapsille ja nuorille.

Oppaita voi hyödyntää joko itsenäisesti tai osana Vihreä lippu -ohjelmaa. Tuotamme luonnon monimuotoisuus -materiaalin Partioaitan ympäristöbonuksen tuella.

Alla kurkistus uuden oppaan taittoon. Olemme innoissamme siitä, toivottavasti sinäkin!

Oppaan sivut ovat inspiroivan tiedon lisäksi pullollaan kuvittaja Laura Puikkosen tekemiä upeita kuvia.

Vihreä lippu | FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs
00500 Helsinki

+358 45 123 8419
vihrealippu@feesuomi.fi

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.