Kansainvälinen tausta

Vihreä lippu on osa arvostettua kansainvälistä Eco-Schools-ohjelmaa, josta vastaa Foundation for Environmental Education -järjestö (FEE). Eco-Schools-ohjelma toimii 68 maassa ympäri maailman.


Osa kansainvälistä Eco-Schools-verkostoa

Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco-Schools-ohjelmaa, jonka taustalla toimii ympäristökasvatustoimijoiden maailmanlaajuinen kattojärjestö FEE (Foundation for Environmental Education).

Eco-Schools on maailman laajin kestävän kehityksen kouluverkosto, joka toimii 68 maassa tavoittaen 20 miljoonaa lasta ja nuorta.

YK:n ympäristö-, kehitys- ja kasvatusjärjestöt UNEP ja UNESCO suosittelevat Eco-Schools-ohjelmaa kestävän kehityksen kasvatuksen työkaluna. Ohjelma edistääkin monipuolisesti YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Eco-Schools on nostettu vuonna 2019 myös kasvatusalan parhaiden innovaatioiden HundrED-kokoelmaan!

Eco-Schools-ohjelmamaat kartalla

Kestävän kehityksen kasvatusta jo 25 vuotta

Eco-Schools-ohjelma käynnistyi YK:n Rion ympäristökokouksen jälkimainigeissa vuonna 1994 Tanskassa, Saksassa, Kreikassa ja Isossa-Britanniassa. Suomeen ohjelma rantautui Vihreä lippu -nimellä vuonna 1998.

Kansainvälinen työryhmä päätti ohjelman yleisistä periaatteista:

  • Ruohonjuuritaso: aloitte toimintaan tulee koulun henkilökunnalta ja oppilailta itseltään
  • Osallisuus: lapset ja nuoret toteuttavat toimintaa ympäristöraadissa yhdessä aikuisten kanssa
  • Toiminta: Eco-Schools-projektit sisältävät käytännön toimintaa
  • Avoimuus: toiminnasta kerrotaan avoimesti ulospäin, tehden yhteistyötä ympäröivän yhteiskunnan kanssa

Koulujärjestelmät vaihtelevat suuresti maasta toiseen, minkä vuoksi ohjelman kriteerit eivät ole täysin samat kaikissa osallistujamaissa. Monia yleisiä suuntaviivoja on kuitenkin lyöty lukkoon.  Suomessa ohjelmaa toteuttaa Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi, joka on kehittänyt siihen omaan päivähoito- ja koulujärjestelmäämme sopivat toimintatavat ja materiaalit. Vihreä lippu toimii ohjelman kansainvälisenä tunnuksena.

Vihreä lippu | FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs
00500 Helsinki

+358 45 123 8419
vihrealippu@feesuomi.fi

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.