Kansainvälinen tausta

Vihreä lippu on osa arvostettua kansainvälistä Eco-Schools-ohjelmaa, josta vastaa Foundation for Environmental Education -järjestö (FEE). Eco-Schools-ohjelma toimii 68 maassa ympäri maailman.


Eco-Schools on maailman laajin kestävän kehityksen kouluverkosto, joka toimii vuonna 2018 yhteensä 68 maassa tavoittaen 20 miljoonaa lasta ja nuorta. Viime vuosina ohjelma on laajentunut erityisesti Afrikkaan ja Aasiaan. Eco-Schools-ohjelma käynnistyi vuonna 1994 Tanskassa, Saksassa, Kreikassa ja Isossa-Britanniassa, ja rantautui Suomeen Vihreä lippu -nimellä vuonna 1998.

Koulujärjestelmät vaihtelevat suuresti maasta toiseen, minkä vuoksi ohjelman toimintamalli ei ole täysin sama kaikissa osallistujamaissa. Monia yleisiä suuntaviivoja on kuitenkin lyöty lukkoon niin kutsutuksi 7 steps -toimintamalliksi. Siihen kuuluu mm. ympäristöraati, yhteiset Vihreä lippu -tavat ja ulkopuolisen tahon suorittama arviointi. Vihreä lippu toimii ohjelman kansainvälisenä tunnuksena.

Eco-Schools-ohjelman taustalla toimii kansainvälinen ympäristökasvatustoimijoiden kattojärjestö FEE (Foundation for Environmental Education).  Suomessa ohjelmaa toteuttaa Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi, joka on kehittänyt siihen omaan päivähoito- ja koulujärjestelmäämme sopivat toimintatavat ja materiaalit.

YK:n kehitysjärjestö UNEP suosittelee Eco-Schools-ohjelmaa kestävän kehityksen kasvatuksen työkaluna. Eco-Schools-ohjelma on nostettu vuonna 2019 myös kasvatusalan 100 innostavimman kansainvälisen innovaation HundrED-kokoelmaan!

Eco-Schools-ohjelmamaat kartalla:

logoalalaita

Vihreä lippu | FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs
00500 Helsinki

+358 9 4541 8151
vihrealippu@feesuomi.fi