Luonnon monimuotoisuus -oppimateriaali tarjoaa videoita, tietoa ja toimintavinkkejä, jotka auttavat johdattamaan lapset ja nuoret innostavalle tutkimusmatkalle luonnon monimuotoisuuteen - luonnonkirjoon. Luonnonkirjon köyhtyminen on ilmastonmuutoksen ohella suurimpia maailmanlaajuisia ongelmiamme. Siksi on tärkeää opettaa lapsille ja nuorille, mitä luonnonkirjo on, miksi se on tärkeää ja miten sitä voidaan vaalia.
Luonnon monimuotoisuus on yksi Vihreän lipun yhdeksästä teemasta. Osallistujille suunnatun materiaalin lisäksi tarjoamme tämän sivun avoimet materiaalit kaikille kasvattajille ja opettajille vapaasti käytettäväksi!
Kaikille avoin materiaali sisältää kolmiosaisen, päiväkoti- ja alkuopetusikäisille suunnatun Ihme ja kumma -videosarjan sekä kaksi opasta, joista toinen on suunnattu varhaiskasvatuksesta alkuopetukseen ja toinen peruskouluille alkuopetuksesta eteenpäin.
IHME JA KUMMA -VIDEOSARJA
Ihme ja kumma -videosarja innostaa tutkimaan luonnonkirjoa ja pohtimaan, miksi se on tärkeää ja miten sitä voi itsekin suojella. Videot on tehty lastenohjelmien tyyliä jäljitellen. Ne ovat noin 6-8 minuutin mittaisia inspiroivia alustuksia, jotka kannustavat syventymään aiheeseen lisää – tietysti ulkona luonnossa! Kaikki sarjan jaksot tehtävineen ovat vapaasti käytössä ja löytyvät alta.
JAKSO 1. Tutkimusretki ihan lähelle
Sarjan avausjaksossa tehdään lähiluontoon tutkimusretki, ja pohditaan mitä luonto ja sen monimuotoisuus oikeastaan ovat. Pihamaan ja lähimetsän luontoa havainnoidaan Elinympäristö purkissa -tehtävän avulla.
JAKSO 2. Mihin tarvitsemme pörriäisiä?
Jaksossa käsitellään erilaisten lajien ja monimuotoisuuden merkitystä lähtemällä liikkeelle pörriäisistä. Pohdinta jatkuu ja laajenee jaksossa esiteltävän Eliöiden ammatit -tehtävän avulla.
JAKSO 3. Löytyykö luonnosta kaikille koteja?
Jaksossa avataan luonnon monimuotoisuuden suojelua eliöiden kotien kautta sekä kerrotaan, mitä metsissä ja pihamaalla voi tehdä luonnon monimuotoisuuden rikastamiseksi. Videoon liittyvä pitkäkestoisempi tehtävä ohjaa konkreettisiin toimenpiteisiin luonnonkirjon kasvattamiseen -vaikkapa omalla pihalla.
Kolmiosainen sarja tehtiin Ruohonjuuren ja Ympäristö- ja kuluttajapoliittisen yhdistyksen tuella.
Videot tehtävineen alla. Videot saa klikattua suuremmiksi.
Jakso 1. Tutkimusretki ihan lähelle
Ohjeet tehtävään: Elinympäristö lasipurkissa
Keräilkää lasipurkkiin erilaisia luonnosta löytämiänne asioita valitusta elinympäristöstä. Retki voi suuntautua vaikka pihalle, metsään, meren- tai järvenrantaan tai suolle. Huomaa, että jokaisesta retkikohteesta ja elinympäristöstä tulee omanlaisensa purkki! Purkkiin kerätty luonto on sopeutunut juuri siihen elinympäristöön ja muodostaa oman toimivan kokonaisuutensa.
Ohjeista lapsia, että purkkiin voi kerätä sellaisia asioita luonnosta, joita on runsaasti. Ohjaa ottamaan vain pieni näyte esim. kasvista yksi lehti. HUOM. Ettehän kerää purkkiin eläimiä, ei edes hyönteisiä! Tehtävän voi tehdä vaikka pareittain tai ryhmissä. Kaikkien ei tarvitse tehdä omaa purkkia.
Metsäretken jälkeen purkissa voisi olla esim. kuusenkäpy, mustikan lehti, rusakon papana, neulasia ja irtonainen jäkälän pala. Retken jälkeen purkkeja on hyvä tutkia yhdessä koko ryhmän kesken ja antaa lasten esitellä, mitä löysivät. Tunnistetaan löytöjä, ja niitä, mitä ei tunnisteta, voidaan selvittää myöhemmin yhdessä. Purkit voi lopuksi koota vaikka kauniiksi kokoelmaksi ikkunalle muidenkin ihailtavaksi.
Jakso 2. Mihin tarvitsemme pörriäisiä?
Ohjeet tehtävään: Eliöiden ammatit
Luonnossa eri lajeilla on jokaisella oma tehtävänsä. Joidenkin lajien tehtävän luonnossa me ihmiset tunnemme hyvin, kuten pölyttäjähyönteisten merkityksen ruuantuotannolle. Monien lajien tehtävää luonnossa emme edelleenkään tiedä, mutta nämä lajit voivat olla hyvinkin tärkeitä ihmiselle ja luonnon kokonaisuudelle. Jatkuvasti tutkijoillekin tulee yllätyksiä yksittäisten lajien merkityksestä.
Eri lajien tehtäviä luonnossa voi verrata ammatteihin. Tarkkailkaa ja pohtikaa retkeillessänne, millaisia ”ammatteja” luonnossa kohtaatte. Miten eri lajit elävät, mitä ne tekevät ja miten ne vaikuttavat muihin lajeihin? Esimerkiksi kastemadot toimivat kuin puutarhureina möyhentäessään maata, kimalaiset ovat kuin postinkantajia levittäessään siitepölyä kukasta kukkaan ja käpytikka toimii kuin talonrakentajana kovertaessaan uusia koloja puihin. Kun kaikki toimii yhteen, ruokaa, vettä, hengitysilmaa ja asuinpaikkoja löytyy kaikille.
Lapset voivat pareittain tai ryhmissä valita jonkun lajin – tutun tai tuntemattoman – jonka elämään, elinpaikkaan ja elintapoihin tutustuu. Lapset voivat pohtia myös, mikähän oman lajin ammatti olisi luonnossa. Projektia voi jatkaa retken jälkeen sisällä: ottakaa mukaan tietokirjat, piirtäminen, askartelu, käsityöt ja sadut.
Jakso 3. Löytyykö luonnosta kaikille koteja?
Ohjeet tehtävään: Vinkkejä pihan monimuotoisuuden rikastamiseen
Päiväkodin, koulun ja kodin pihalla voi tehdä paljon luonnon monimuotoisuuden hyväksi!
Rönsyävät pihannurkat kunniaan Ehkäpä helpoin tapa lisätä pihan monimuotoisuutta on vähentää pihan hoitamista ja siistimistä. Suosikaa hallittua hoitamattomuutta! Risu- ja lehtikasat tarjoavat ruokailu- ja piilopaikkoja hyödyttäen hyönteisiä, pikkueläimiä ja talvehtivia siilejä. Leikatkaa nurmikkoa harvemmin ja jättäkää kukkivat kukat kukkimaan ja siementämään. Voikukkaa ja apilaa kukkiva piha on pölyttäjille tärkeä. Antakaa osan pihasta rönsytä sellaisenaan!
Lahopuuta kehiin Muun muassa monet hyönteiset ja sienet tarvitsevat lahopuuta asuinsijakseen ja ravinnokseen. Tämä hyödyttää myös pihamaan lintuja ja muita hyönteissyöjiä. Jos esimerkiksi pihalta kaadetaan huonokuntoista puuta, se kannattaa siis jättää pihalle. Puunrungoista saa vaikka hauskoja sokkeloita tai niillä voi reunustaa pihan istutuksia.
Niittyjä hyönteisille Perustakaa pihalle niitty istuttamalla suomalaisia niitty- ja ketokasveja. Niityn voi perustaa esimerkiksi nurmialueelle, tienpientareelle – tai vaikka minikokoisena viljelylaatikkoon! Niittykasvit viihtyvät vähäravinteisessa maassa: paljon hiekkaa, vähän multaa. Suosi kasvien valinnassa suomalaisia kasvilajeja ja kotimaisia siemeniä. Niittyprojekti vie muutaman vuoden, joten se vaati sitoutumista, mutta tarjoaa mahdollisuuksia monenlaiseen oppimiseen! Palkintona sinnikkyydestä voidaan niityllä lopulta ihailla perhosia ja muita hyönteisiä.
LUONNONKIRJON OPPAAT
Ihme ja kumma- sekä Ihmeellinen luonto -oppaat kutsuvat huomaamaan ja suojelemaan luonnonkirjoa niin lähiympäristössä kuin koko maapallolla. Ne tukevat valtakunnallisten opetussuunnitelmien mukaisia tavoitteita harjoitella kestäviä toimintatapoja sekä luonnon havainnointia ja arvostusta.
Oppaiden ensimmäisessä osassa käsitellään luonnon monimuotoisuutta ilmiönä pedagogisten vinkkien ja näkökulmien kera. Toisessa osiossa tartutaan toimeen ja käydään läpi tapoja, joilla päiväkodeissa ja kouluissa voidaan vaalia luonnonkirjoa. Oppaiden lopusta sekä erillisestä tarina-liitteestä löytyvät lajien tarinat johdattelevat syventymään suomalaiseen luonnonkirjoon innostavalla tavalla. Olemme tehneet oppaat Partioaitan ympäristöbonuksen tuella.
Voit tilata painettuja oppaita vähintään 25 kappaleen erissä osoitteesta vihrealippu@feesuomi.fi. Hinta on 3€/opas (sisältäen postikulut).
Luonnon monimuotoisuus -materiaali on julkaistu myös ruotsiksi, tutustu siihen täällä.
Kaipaatko lisää tukea ja materiaalia teeman käsittelyyn? Osallistujasivuilla on Vihreä lippu -osallistujille suunnattu teemamateriaali oman Luonnon monimuotoisuus -projektin toteuttamiseen. Saat osallistujasivujen materiaalin käyttöösi liittymällä mukaan Vihreään lippuun.
Lisämateriaalit:
- Pieni opas luonnonkirjoon (tiivistelmä oppaasta)
- Pihan monimuotoisuus -selvitys
- Käsitekartta luonnonkirjosta
Varhaiskasvatukseen ja alkuopetukseen:
Perusopetukseen:
Power Point -esitykset:
- Esitys luonnonkirjosta 3–8-vuotiaille
- Esitys luonnonkirjosta 9–12-vuotiaille
- Esitys luonnonkirjosta 13–16-vuotiaille
Linkkejä ja materiaalivinkkejä:
Kansalaistiedehankkeita
Talviseuranta
Kevätseuranta
Suomen lajitietokeskus, johon voi ilmoittaa kaikenlaisia lajihavaintoja ja jonka sivuilta löydät käynnissä olevat kansalaistiedehankkeet
Rakennusohjeita
Linnunpönttöjä, Birdlife
Lepakkopönttö, Luomus
Hyönteishotelli, hyonteishotellit.fi
Talvehtimispesä siilille, siilikiikarissa.fi
Muuta
Open ruokaopas
Puutarhakasvatus
Ulkoluokka-lajikortit
Vinkkejä ja kokemuksia kouluniityn perustamisesta, Villi vyöhyke ry
Malli kuntavaikuttamiseen oppilaiden kanssa, Open ilmasto-opas
Kaikenikäisille
- Loikkaa ulkoluokkaan -opas ja lajikortit, SYKLI
- Lumoudu kaupunkiluonnosta 2020, Espoon kaupunki
Kuvin ja äänimaisemin varustettu luontotekojen vinkkipankki. - Luonto ja ympäristö -opetusmateriaaleja, StarT
Materiaaleja ja opetusideoita, jotka liittyvät StarT-ohjelman teemaan Luonto ja ympäristö. Materiaalit ja opetusideat on jaoteltu ikäryhmittäin varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle. - Toimintatuokioita päiväkoti- ja peruskouluryhmille toteutettavaksi lähiluonnossa, Mikkelin seudun ympäristöpalvelut
Vihkosen tarkoitus on tarjota ideoita, erilaisia opetusmetodeja ja valmiita suunnitelmia koulupäivän vetämiseen lähiluonnossa. Tuokiosuunnitelmien joukosta löytyy esimerkkejä päiväkoti-, esikoulu- ja ala- ja yläkouluryhmien sekä erityisryhmien kasvatustyöhön ulkona.
3-8-vuotiaille
- Palloässät, Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus
Palloässät on varhaiskasvatusikäisille suunniteltu materiaali, joka käsittelee kansainvälisiä kestävän kehityksen tavoitteita. Materiaali soveltuu hyvin myös alakoulujen käyttöön. Luonnon monimuotoisuus -teemaa käsitellään erityisesti Maanpäällinen elämä ja Vedenalainen elämä -kokonaisuuksissa. - Ulkona tehtäviä tutkimustehtäviä, Helsingin yliopiston tiedekasvatuskeskus
Lapsille sopivia luonnon tutkimiseen liittyviä harjoituksia ulkona tehtäväksi. - Itämerisuunnistus Pandan polku, WWF Suomi
Itämeren lajistoa ja suojelua esittelevä 10 tehtävätaulun kokonaisuus, joka sopii teemapäivien ja liikuntareittien ohjelmaksi. - Koppistehtävärata, Beetles LIFE -hanke/Metsähallitus
Tehtäväradalla pääsee puikkelehtimaan sokkeloissa ja opastamaan kovakuoriaista uuden kodin etsimisessä, tekemään ympäristöystävällisestä muovailuvahasta omia lajeja ja pelaamaan Beetles LIFE -muistipeliä. - Minne menet korpikolva -satukirja, Beetles LIFE -hanke/Metsähallitus
Satukirjan voi ladata pdf-tiedostona tai kuunnella ääneen luettuna. - Lintuohjelmaa lapsille, BirdLife Suomi
Lintuihin liittyviä leikkejä ja tehtäviä linnuista.
9-12-vuotiaille
- Earth hour -tehtäviä oppitunnille, WWF Suomi
Ilmastonmuutosta ja luonnon monimuotoisuutta käsitteleviä tehtäviä. - Evoluutiopajat, Jyväskylän yliopisto
Evoluutiopajat on kehitetty yhteistyössä ekologian ja evoluutiobiologian alan tutkijoiden ja taidekasvattajien kesken. Materiaalit on tarkoitettu kasvattamaan lasten ja nuorten ymmärrystä evoluutiosta ja luonnon monimuotoisuudesta sekä siitä, kuinka ihmiset vaikuttavat ekologisiin ja evolutiivisiin prosesseihin. - Itämerisuunnistus Pandan polku, WWF Suomi
Itämeren lajistoa ja suojelua esittelevä 10 tehtävätaulun kokonaisuus, joka sopii teemapäivien ja liikuntareittien ohjelmaksi. - Laho metsä on elämys, Suomen luonnonsuojeluliitto
Havainnollinen materiaali lahopuu metsän tutkimiseen. Sovellettu 5-luokkalaisesta eteenpäin. Yksittäiset harjoitukset sopivat nuoremmillekin. Toiminnallisia harjoituksia ja lajistoa. - Luonnon monimuotoisuus opetuksessa -reppu, WWF Suomi/MAPPA.fi
Me aarteenvartijat - luonnon monimuotoisuus opetuksessa -kurssin materiaaleja. Reppuun on koottu kaikki kurssilla käytetyt ja suositellut opetusmateriaalit. - Pinkka -lajintuntemuksen oppimisympäristö, Helsingin yliopisto
Tietoa lähiympäristön kasveista, sammalista ja jäkälistä. Lisäksi sivulla on linkkejä biologia-aiheisiin tapahtumiin sekä verkkosivuille, joilta löydät lisää tietoa luonnosta ja luontoharrastuksesta. - Ulkona tehtäviä tutkimustehtäviä, Helsingin yliopiston tiedekasvatuskeskus
Lapsille sopivia luonnon tutkimiseen liittyviä harjoituksia ulkona tehtäväksi. - Naturewatch-tehtävät, WWF Suomi
Tehtäväpaketit järven, suon, metsän, kaupunkiluonnon, Itämeren sekä talven tutkimiseen.
13-15-vuotiaille
- Evoluutiopajat, Jyväskylän yliopisto
Evoluutiopajat on kehitetty yhteistyössä ekologian ja evoluutiobiologian alan tutkijoiden ja taidekasvattajien kesken. Materiaalit on tarkoitettu kasvattamaan lasten ja nuorten ymmärrystä evoluutiosta ja luonnon monimuotoisuudesta sekä siitä, kuinka ihmiset vaikuttavat ekologisiin ja evolutiivisiin prosesseihin. - Itämerisuunnistus WWF polku, WWF Suomi
Itämeren lajistoa ja suojelua esittelevä 10 tehtävätaulun kokonaisuus, joka sopii teemapäivien ja liikuntareittien ohjelmaksi. - Planeettamme tulevaisuus -roolipeli, WWF Suomi
Ohjeistus kuvitteellisen maailman johtajien huippukokouksen sisältävän työpajan järjestämiseen oppilasryhmälle. Työpajassa asiantuntijat perehtyvät maailman biomeihin sekä muihin maapallon ja sen väestön hyvinvointiin liittyviin teemoihin, ja neuvovat maailman johtajia päätösten tekemisessä. Yhdessä laaditaan suunnitelma planeetan positiivisen tulevaisuuden takaamiseksi. Sopii esimerkiksi lauantaikoulupäivän tai ympäristötempauksen ohjelmaksi. - Earth hour -tehtäviä oppitunnille, WWF
Ilmastonmuutosta ja luonnon monimuotoisuutta käsitteleviä tehtäviä. - Laho metsä on elämys, Suomen luonnonsuojeluliitto
Havainnollinen materiaali metsien lahopuun tutkimiseen. Toiminnallisia harjoituksia ja lajistoa. - Luonnon monimuotoisuus opetuksessa -reppu, WWF Suomi/MAPPA.fi
Me aarteenvartijat - luonnon monimuotoisuus opetuksessa -kurssin materiaaleja. Reppuun on koottu kaikki kurssilla käytetyt ja suositellut opetusmateriaalit. - Pinkka -lajintuntemuksen oppimisympäristö, Helsingin yliopisto
Tietoa lähiympäristön kasveista, sammalista ja jäkälistä. Lisäksi sivulla on linkkejä biologia-aiheisiin tapahtumiin sekä verkkosivuille, joilta löydät lisää tietoa luonnosta ja luontoharrastuksesta. - Naturewatch-tehtävät, WWF
Tehtäväpaketit järven, suon, metsän, kaupunkiluonnon ja Itämeren tutkimiseen. - Itämeri.fi – Opi ja Tutki
Tietoa ja opetusmateriaalia Itämerestä.
- Luonnon monimuotoisuus – mitä se on?, WWF
Suomenkielinen video luonnon monimuotoisuudesta, sen merkityksestä ja tilasta. Kesto 4:59. Ikäryhmä: 10- - Luonnon monimuotoisuus on elintärkeä – toimitaan sen puolesta, Ympäristöministeriö
Kesto 1:36. Ikäryhmä: 12- , Kieli: suomi, tekstitys saatavilla ruotsi ja englanti - Monimuotoisuutta tutkimassa, Research centre for ecological change (REC)
10-osainen, suomenkielinen videosarja luonnon monimuotoisuudesta, sen tutkimuksesta ja suojelusta. Lyhyitä, muutaman minuutin videoita. Ikäryhmä: 12- - alle 10v. lapsille tulossa videosarja luonnon monimuotoisuudesta – julkaisu elokuun lopussa!
Luonnonkirjon suojeleminen
- 10 tekoa luonnon monimuotoisuuden puolesta, Luonnon kirjo
- Sinäkin voit toimia luonnon puolesta, Luonnon kirjo
Tietopaketti siitä, mitä yksilö, yritys ja hallitus voi tehdä ja tekee luonnon monimuotoisuuden hyväksi ja miksi luonnon monimuotoisuus on tärkeää. - Suurpetojen jäljillä -koulumateriaali, LUKE
Luonto lautasella
- Luonto lautasella -kiertueella paneudutaan ruuantuotannon ympäristövaikutuksiin - esimerkiksi siihen, miten Suomessa tehdyt ruokavalinnat vaikuttavat luonnon monimuotoisuuteen maamme rajojen ulkopuolella. Tilaa vierailu yläkouluun, lukioon tai ammatilliseen oppilaitokseen, WWF
Kahoot: Monimuotoisuus-kysely
-
Mikä on luonnon monimuotoisuuden "hotspot"? Tai mitkä ryhmät ovat suurimmassa vaarassa kuolla sukupuuttoon? FEE Globalin laatima Biodiversity Quiz löytyy myös suomeksi, täältä.