Päiväkoti Kamomillassa innostutaan ajankohtaisesta energia-teemasta

Kestävällä tasolla oleva konkaritalo kertoo yhä jatkuvasta innosta Vihreä lippu toimintaan sekä hyviä vinkkejä teematyöskentelyyn.

 

Vihreä lippu päiväkotina jo 18-vuotta toiminut päiväkoti Kamomilla avasi ovensa Vihreä lippu vieraille energia-teemaisen pajaviikkonsa aikana. Päiväkodissa on käynnissä 17. Vihreä lippu -projekti ja ajankohtaisen energia-teeman valitsivat lapset ympäristöraadissa äänestämällä älynäytöllä näkyneistä Vihreän lipun teemoista.

Kamomillassa vietetään kaksi kertaa vuodessa Vihreä lippu- pajaviikkoja, jolloin kaikki ryhmät toimivat yhteisen teeman ympärillä. Jokainen päiväkodin viidestä ryhmästä suunnittelee pajaviikolle yhden toiminnan aikuisten miettimien menetelmien ympärille ja kaikki lapset pääsevät viikon aikana kaikkiin pajoihin. Vihreä lippuvastaavana toimiva varhaiskasvatuksen esiopettaja Lotta Kuivalahti kertoo, miten pajaviikon aikana hyödynnetään yhteisön voimaa, kun jokaisen ryhmän suunnitteluvastuulla on vain yksi paja.

”Saadaan myös sellaista yhteisöllisyyttä ja hyödynnettyä kaikkien ideoita”, Kuivalahti toteaa pajaviikon eduista.

Vihreä lippu -ohjelma on ollut yksi merkittävä syy, miksi Lotta Kuivalahti on hakeutunut juuri päiväkoti Kamomillaan töihin. Kestävät elämäntavat ja siihen liittyvät arvot ovat vahvasti vaikuttaneet valintaan. Kuivalahti kertoo, että Vihreä lippu tavat ovat Kamomillassa itsestään selvä osa arkea ja myös uusille työntekijöille ja lapsille juurrutetaan heti alussa yhteiset tavat jätteiden lajittelusta kestävään kulutukseen. Päiväkodin maskotit Pipsa Pöllö ja Sakke Sammakko muistuttava vessoissa ja valokatkaisijoiden luona veden säästämisestä ja valojen sammuttamisesta ja niihin viitataan arjen puheessa.

 

Lotta Kuivalahti esittelee Neilikoille kuinka tuuli tarttuu leijaan.

Pajaviikoilla paljon yhteistä toimintaa

Torstainen Vihreä lippu -pajapäivä käynnistyy Neilikat- eskariryhmän kanssa päiväkodin pihalla nostamalla Vihreä lippu salkoon. Sitten suunnataan eskarilaisten kanssa retkipajaan. Ennen lähtöä keskustellaan piirissä siitä mikä voisi olla vähiten energiaa kuluttava liikkumismuoto ja mitä energiaa eri kulkuvälineet käyttävät. Kävelystä ympäristöystävällisenä kulkumuotona päästään yhteisymmärrykseen ja matka kohti retkipaikkaa voi alkaa. Joidenkin askel meinaa painaa marraskuisena aamuna, jolloin pohditaan, mistä ihminen saa energiaa ja mitä vahvuutta tulee käyttää, jotta jaksaa kävellä. Sinnikkyyttä tarvitaan, tietävät eskarilaiset ja aamupalasta sekä hyvin nukutusta yöstä on monilla täydet energiavarastot.

Matkalla pysähdytään puron varteen pohtimaan vettä energiamuotona, turbiineja ja veden virtaamista. Juoksuenergiaa riittää ja retkipaikalla kerrataan vielä juoksuleikin avulla aurinko-, tuuli- ja vesi -energiamuotoja. Aiemman Vihreä lippu -pajan tuotoksena mukana on vanhoista kalentereista itse askarrellut leijat sekä yksi yhteinen iso leija. Tuulen voimaa päästään havainnoimaan, kuin tilauksesta yltyneen tuulen ansiosta. Leijat lentävät ja suuren leijan avulla tuulen voiman todella tuntee.

Retkipajalla käydään myös vertailevaa keskustelua leijojen koosta ja siitä miksi pieniin itsetehtyihin leijoihin ei tuuli tartu niin hyvin kuin isoon leijaan. Huudahdus pellon laidassa koeajolla olevasta uudesta raitiotievaunusta keskeyttää hetkeksi lennätyksen ja saa aikaan myös hyviä pohdintoja siitä, millä energialla ratikat kulkevat.

 

Kuminoiden ryhmässä keskityttiin visusti maalaamiseen musiikin soidessa taustalla.

Päiväkodin pienimmätkin perillä teemasta

3-4-vuotiaiden Kuminoiden Vihreä lippu -pajassa maalataan yhteistä taideteosta veden voimaan musiikin tahdissa eläytyen. Opettajana Kuminoissa toimiva Jenni Mikkola kertoo, että kaikki vuoden aikana Vihreä lipun teeman ympärillä toteutetut taideteokset kootaan kevään lopussa yhteiseen taidenäyttelyyn päiväkodin saliin. Yhteinen Vihreä lippu -toiminta tulee näin näkyväksi kaikille perheille. Mikkola kertoo myös esimerkin siitä, miten ajankohtainen energia-teema on tullut tutuksi myös pienille lapsille.

”Kiva nähdä miten lapset ovat sisäistäneet teeman”, Mikkola toteaa.

Hän kertoo esimerkin lasten leikeissä olleesta talolelusta, jonka kattoa lapset tulivat kommentoimaan ja kertomaan aikuiselle, että talon katolla on muuten selkeästi aurinkopaneelit.

Lisäksi energia-teemaisen pajaviikon aikana on musisoitu, liikuttu ja luettu teeman mukaisia kirjoja. Pajaviikon aikana pidetään myös Vihreä lippu -pajailtapäivä, jolloin Vihreä lippu -pajat ovat myös vanhemmille avoinna. Pajailtapäivät ovat olleet suuressa suosiossa ja tarjolla on ollut niin energisten runojen kirjoittamista, paperilennokkien askartelua ja lennätystä, kirjojen lukua satumaailmassa, tiedekokeita ja energiansäästöstä kertovien julisteiden tekemistä yhdessä.

Aluksi haastavalta tuntunut energia-teemaa on jalostunut kaiken ikäisille sopivaksi innostavaksi yhteiseksi toiminnaksi, joka näkyy niin päiväkodin sisällä kuin myös ulospäin perheille.

 

 

Teksti: Anniina Puurtinen

Kuvat: Pinja Silvonen

Vihreä lippu | FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs
00500 Helsinki

+358 45 123 8419
vihrealippu@feesuomi.fi

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.