Usein kysyttyä

Tältä sivulta löydät vastauksia yleisimpiin meiltä kysyttyihin kysymyksiin Vihreä lippu -ohjelmasta. Puuttuuko listalta jokin kysymys, johon kaipaisit vastausta, tai kaipaatko lisätietoa? Jos, niin ole yhteydessä!

Mukaan liittyminen

Vihreä lippu sopii erittäin hyvin myös vasta-alkajille! Vihreä lippu -ohjelmassa jokainen osallistuja (päiväkoti, koulu, oppilaitos, vapaa-ajan toimija) asettaa tavoitteet itselleen. Tavoitteet kannattaa asettaa realistiselle tasolle ja edetä pienin askelin. Teemat auttavat pilkkomaan työn helpommin hallittaviin kokonaisuuksiin. Ohjelman toteuttamiseen on tarjolla tukimateriaalia, neuvontaa ja tilauksesta myös koulutusta, jonka pohjalta jokainen varmasti pääsee liikkeelle toiminnassa!

Vihreä lippu myönnetään aina ohjelman kriteerit täyttävän projektin päätteeksi. Jos osallistuja on jo pitkällä ympäristöasioissa, se lähtee liikkeelle omalta tasoltaan ja asettaa itselleen sen mukaiset tavoitteet. Vihreä lippu -projekti tuo konkareidenkin toimintaan yleensä lisää tavoitteellisuutta ja järjestelmällisyyttä sekä lisää lasten/oppilaiden osallistumista yhteiseen päätöksentekoon. Toiminnan arviointi ja siitä saatava sertifikaatti tekevät tulokset näkyviksi sekä yhteisölle itselleen että ulkopuolisille. Se antaa uutta intoa ja motivoi jatkamaan.

Raportointi

Vihreä lippu -projekteista laaditaan aina toimintasuunnitelma sekä loppuraportti. Vihreä lippu -toiminnassa tarvitsee siis tehdä "paperityötä" kahdesti jokaisen projektin aikana, eli projektienne kestosta riippuen 1-2 kertaa vuodessa. Tämä tehdään valmiin pdf-lomakepohjan avulla: kurkkaa tästä, miltä Vihreän lipun toimintasuunnitelma- ja raporttilomake näyttää.

Lomake voi ensi alkuun vaikuttaa pitkältä, mutta sitä ei kannata pelästyä - pääosa siitä on rasti ruutuun -merkintöjä, eikä varsinaista kirjaamista ole paljon. Lomakkeella on myös tarkoituksensa: se on ennen kaikkea työkalu, joka ohjaa teitä suunnittelemaan laadukkaan Vihreä lippu -projektin sekä arvoimaan toimintaanne sen päätteeksi.

Vihreä lippu on paitsi kestävän kehityksen ohjelma, myös ympäristösertifikaatti. Raportointia tarvitaan, jotta voimme sen pohjalta arvioida, täyttääkö toimintanne sertifikaatin myöntämisen kriteerit.

Raportointia ei kuitenkaan tehdä pelkästään FEE Suomen toteuttamaa arvointia varten. Se on myös työkalu, joka jäsentää ja dokumentoi toimintaanne, ohjaa teitä laadukkaiden Vihreä lippu -projektien toteuttamisessa ja auttaa meitä antamaan teille kehitettävää palautetta. Raportoinnin avulla saatte myös itse kokonaiskuvan siitä, mitä olette projektin aikana saavuttaneet!

Joskus voi tuntua siltä, että kaikki ylimääräinen "paperityö" kuormittaa ja tuntuu ylimääräiseltä, sekä tuntuu vievän aikaa käytännön toiminnalta. Tällöin kannattaa muistaa se, että omaa toimintaa toisinaan myös tärkeää pysähtyä suunnittelemaan ja arvioimaan. Tämä jos mikä on tarpeellista toimintanne jatkuvan kehittämisen kannalta!

Lipun käyttöoikeus on voimassa kaksi vuotta sen myöntämisestä. Mikäli lipun käyttöoikeuden haluaa pitää voimassa myös kahden vuoden määräajan jälkeen, tulee osallistujan toteuttaa sertifikaatin voimassaoloajan kuluessa uusi Vihreä lippu -projekti ja hakea käyttöoikeutta uudelleen.

Lukuvuosimaksut

  • Perustasolla vuosimaksu on 550€ (jos lapsia/oppilaita yli 100) tai 275€ (jos lapsia/oppilaita alle 100)
  • Kestävän Vihreä lippu -tason osallistujien vuosimaksu on 150 €. Ohjelman osallistujat voivat anoa Kestävälle Vihreä lippu -tasolle pääsyä kolmen hyväksytyn Vihreä lippu -projektinsa jälkeen, eli aikaisintaan neljännestä toimintavuodesta alkaen.

Vihreä lippu on paljon enemmän kuin pelkkää opetusmateriaalia: sen tulokset perustuvat mm. osallistujille annettavaan jatkuvaan tukeen ja palautteeseen. Saamme ohjelman toteuttamiseen valtionavustusta sekä yksityisten lahjoittajien tukea, mutta ne eivät yksin riitä kaikkien niiden kustannusten kattamiseen, joita ohjelman toteuttamisesta meille syntyy. Tämän vuoksi ohjelmassa on lukukausimaksu.

Osallistumismaksua ei kannata kuitenkaan pelästyä: Vihreä lippu -ohjelmaan liittyminen useimmiten maksaa itsensä monin kerroin takaisin toiminnan tuloksena pienentyneinä vesi-, energia-, ja jätemaksuina!

Vihreä lippu -ohjelman taustalla on voittoa tavoittelematon yhdistys, joten kaikki ohjelman tuotot menevät suoraan toiminnan ylläpitämiseen ja kehittämiseen.

Vihreän lipun lukukausimaksu kattaa:

  • Vihreä lippu -tukimateriaalit
  • Sähköisen vinkkipankin, josta löytyy toimintaideoita eri-ikäisille
  • Vihreä lippu -uutiskirjeen
  • Neuvonnan puhelimitse ja sähköpostitse
  • Kirjallisen palautteen toiminnasta kahdesti jokaisen projektin aikana
  • Laadukkaan, kotimaisen Vihreän lipun
  • Kansainvälisen Eco-Schools-sertifioinnin
  • Ympäristökasvatus-lehden

Lisäksi ohjelman alueelliset edistäjät eri puolilla maata tarjoavat koulutuksia, tapaamisia ja tukea omalla alueellaan.

Vihreä lippu | FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs
00500 Helsinki

+358 45 123 8419
vihrealippu@feesuomi.fi

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.