Vaikuttavimpien ympäristötekojen listat tukemaan päiväkotien, koulujen ja vapaa-ajan toimijoiden ympäristökasvatusta

FEE Suomi julkaisee elokuussa 2023 päiväkodeille, kouluille sekä lasten ja nuorten vapaa-ajan toimijoille suunnatut vaikuttavimpien ympäristötekojen listat. Listoihin on kerätty lasten ja nuorten kanssa toteutettavia ympäristötekoja, joilla tavoitellaan ympäristökuormituksen vähentämistä sekä ympäristöön positiivisesti vaikuttamista. Listat julkaistaan jokaisesta yhdeksästä Vihreä lippu -teemasta. Vaikuttavimpien ympäristötekojen listat tarjotaan avoimena materiaalia kaikille. Listat on tehty Ympäristö- ja kuluttajapoliittisen yhdistyksen tuella.

 

Ääntä ja päätösvaltaa lapsille ja nuorille!

Listojen kommentointiin asiantuntijaroolissa osallistunut Iikka Oinonen Suomen ympäristökeskuksesta on vakuuttunut siitä, että institutionaalinen päiväkoti- ja kouluympäristö voi toimia äärettömän hedelmällisenä maaperänä vaikuttamiselle: “Se on se paikka, missä luodaan perustaa tulevalle toimijuudelle. Meidän nykyinen opetussuunnitelma käytännössä vaatiikin, että sitä tehdään.” Oinonen lisää, että lapsilla ja nuorilla on toimijuutta tietysti jo tässä ja nyt, mutta sitä ei aina aikuislähtöisestä näkökulmasta osata tunnistaa ja tunnustaa.

Vihreä lippu -periaatteita mukaillen listojen keskiössä onkin lasten ja nuorten osallisuus toiminnan suunnittelijoina, toteuttajina sekä arvioijina. Tavoitteena on, että listoihin kootut ympäristöteot tuntuvat mielekkäiltä, ovat mahdollisimman vaikuttavia ja juurtuvat osaksi päiväkotien, koulujen sekä vapaa-ajan ympäristöjen arkisia toimintamalleja. Konkretian ohessa pyritään arvojen, asenteiden, normien ja tapojen muutokseen kohti kestävämpää toimintakulttuuria.

Listoissa ympäristötekoja on koottu yksilöiden, yhteisöissä (päiväkodit, koulut, vapaa-ajan toiminta) toteutettavien sekä niiden ulkopuolelle laajenevien toimintaympäristöjen (esim. kuntapäättäjät, media, yhdistykset) tasoille. Ideana on, että lapset ja nuoret voivat tehdä paljon muutakin kuin kierrättää ja sammuttaa valoja – vaikkapa järjestää rantojenkunnostustalkoot tai ottaa yhteyttä kuntapäättäjään energiansäästötoimia koskien.

“Se voi tuntua pelottavalta, ja ehkä vähän kuuluukin tuntua. Mutta on niin järjettömän palkitsevaa sekä lapsille ja nuorille, että opettajille ja kasvattajille kun hyppää epävarmempaan tekemiseen. Pointti ei aina ole se, että muutetaan tietty asia maailmassa, vaan että harjoitellaan ja todetaan että voidaan asettaa tavoitteita. Jos jotain tapahtuu, niin se on iso oppimisprosessi. Rohkeasti vaan vaikuttamaan!”, Oinonen kannustaa.

 

Asiantuntijat Saara Rimon, Maaria Parry ja Anu Kaila kommentoivat listoja työpajassa.

 

Näin vaikuttavimpien ympäristötekojen listat tehtiin

Vaikuttavimmat ympäristöteot -projektista on vastannut projektisuunnittelija Paula Ahola yhdessä Vihreä lippu -ohjelmajohtaja Anniina Puurtisen kanssa. Projektia varten on käyty läpi Vihreä lippu -teemamateriaalia sekä muita avoimia ympäristökasvatuksen materiaaleja. Lisäksi projektissa on toteutettu kolme työpajaa, joissa asiantuntijat ovat kommentoineet listoja.

Listat tulevat kiinteäksi osaksi Vihreä lippu -toimintamallia osana ohjelman laajempaa kehittämishanketta. Hankkeen tavoitteena on paikantaa Vihreän lipun kehittämiskohteita sekä varmistaa ja päivittää ohjelman ja sertifikaatin laatu, toimivuus, käyttäjäystävällisyys ja kasvupotentiaali. Oinonen puoltaakin listojen tärkeyttä: “Pidän Vihreää lippua yhtenä Suomen ympäristökasvatuksen kulmakivistä, ja tämä on keskeinen askel mikä vie ohjelmaa eteenpäin”.

 

 

Teksti: Paula Ahola & Anniina Puurtinen

Kuvat: 1. Anniina Puurtinen + 2. kuvituskuva Laura Puikkonen

Lista asiantuntijoista, jotka osallistuivat listojen kommentointiin: Iikka Oinonen (Syke), Anu Kaila (Kierrätyskeskus), Venla Niva (Aalto-yliopisto), Saara Rimon (Sitra), Maaria Parry (HSY), Essi Huotari (Kudelma-tutkijaverkosto / Aalto-yliopisto), Nina Teirasvuo (Motiva), Minna Tolvanen (Motiva), Niina Salmi (Nuorten akatemia), Marikka Sand (HSY), Jani Sillanpää (HSY), Sanna Tiainen-Erkkilä (HSY)

Vihreä lippu | FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs
00500 Helsinki

+358 45 123 8419
vihrealippu@feesuomi.fi

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.