46 toimijalle myönnettiin Vihreä lippu tunnustuksena merkityksellisestä ympäristökasvatustoiminnasta

Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi on myöntänyt Vihreä lippu –toimikunnan päätöksellä 12.12.2022 Vihreän lipun 17 päiväkodille, 25 koululle, lukiolle tai ammattioppilaitokselle sekä neljälle vapaa-ajan toimijalle osoitukseksi menestyksekkäästä toiminnasta ohjelman parissa. Lisäksi kuusi toimijaa nostettiin kestävälle Vihreä lippu -tasolle erityistunnustuksena pitkäjänteisestä ja kestävästä toiminnasta ympäristön hyväksi.

 

Ensimmäisen Vihreän lippunsa saa tänä syksynä 7 toimijaa: Kesämäen päiväkoti, Mäntylän yksikkö Lappeenrannasta, Laulumaan päiväkoti Soinista, Pilke luontopäiväkoti Pihlaja Joensuusta, Päiväkoti Virkkula Helsingistä, Wessmanninmäen päiväkoti Jyväskylästä, Urheilupuiston koulu Kouvolasta ja Vanttilan koulu Espoosta.

Kestävälle Vihreä lippu -tasolle nostettiin Frosteruksen koulu Kärsämäeltä, Tesoman koulu Tampereelta, Lavian yhtenäiskoulu Porista, Pikku-Iikan päiväkoti Oulusta, Rahola-Villilän päiväkoti Tampereelta sekä Vehmaisten päiväkoti Tampereelta.

Tänä syksynä projektinsa päättäneiden keskuudessa suosituin teema oli Jätteiden vähentäminen. Jätteiden vähentäminen on teemana hyvin konkreettinen ja projektin aikana kehitys on helposti nähtävissä. Pyrittäessä yksilöiden sekä koko yhteisön ympäristökuormituksen vähentämiseen pääpainon tulisi olla paitsi jätelajittelun organisoinnissa, myös jätteiden synnyn ehkäisyssä. Nyrkkisääntönä jätteiden vähentämisessä ovatkin tärkeysjärjestyksessä seuraavat kolme askelta: vähennä, käytä uudelleen ja kierrätä.

”Kiitos arvokkaasta työstä ympäristökasvatuksen eteen ja suuret onnittelut kaikille Vihreän lipun sekä kestävän Vihreä lippu -tason saavuttaneille! Vihreä lippu -projektien kautta teette yhdessä merkittävää ja laajasti vaikuttavaa työtä kestävän tulevaisuuden eteen” Vihreä lippu -ohjelmajohtaja Anniina Puurtinen toteaa.

Kuva: Sanjaana Gavalas

 

Vihreä lippu on kestävän kehityksen ohjelma ja sertifikaatti kasvatusalalle

Vihreä lippu on Suomen suurin kestävän kehityksen ohjelma ja sertifikaatti kasvatusalalle. Vihreässä lipussa lapset ja nuoret muuttavat toimintayksikkönsä arkea kestävämmäksi teema kerrallaan, yhdessä opettajien ja kasvattajien kanssa. Samalla he saavat kokemusta yhteisiin asioihin vaikuttamisesta, kestävän tulevaisuuden rakentamisesta ja ympäristöongelmien ratkaisuista. Vihreä lippu -projektien teemoja ovat esimerkiksi ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuus ja kestävä kulutus.

Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco-Schools-ohjelmaa, maailman suurinta koulujen ja päiväkotien kestävän kehityksen verkostoa, joka toimii 72 maassa. Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi on toteuttanut Vihreä lippu -ohjelmaa Suomessa yli 20 vuotta. Mukana on jo 105 000 lasta ja nuorta sekä 11 000 opettajaa ja kasvatusalan ammattilaista Suomessa. Ohjelmaan osallistuu päiväkoteja, kouluja, toisen asteen oppilaitoksia sekä vapaa-ajan toimijoita.

Vihreä lippu -sertifikaatti on osoitus osallistavasta, suunnitelmallisesta ja laadukkaasta ympäristökasvatustyöstä, joka täyttää ohjelman kriteerit. Sertifikaatti on voimassa kaksi vuotta sen myöntämisestä.

Katso listaus kaikista Vihreän lipun saaneista ja kestävälle tasolle siirretyistä toimijoista täällä.


Lisätietoa:
Anniina Puurtinen
Vihreä lippu -ohjelmajohtaja
puh. 050 441 2334
anniina.puurtinen@feesuomi.fi

Vihreä lippu | FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs
00500 Helsinki

+358 45 123 8419
vihrealippu@feesuomi.fi

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.