43 toimijalle myönnettiin Vihreä lippu tunnustuksena merkityksellisestä ympäristökasvatustoiminnasta

Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi on myöntänyt Vihreä lippu –toimikunnan päätöksellä 14.12.2023 Vihreän lipun yhteensä 43 toimijalle. Lisäksi kaksi toimijaa nostettiin kestävälle Vihreä lippu -tasolle erityistunnustuksena pitkäjänteisestä ja kestävästä toiminnasta ympäristön hyväksi.

 

Ensimmäisen Vihreän lippunsa saa tänä syksynä 7 toimijaa, jotka ovat Kulosaaren yhteiskoulu ja Helsingin normaalilyseo Helsingistä, Kokemäen perhepäivähoito ja Kokemäen vapaa-aikapalvelut Kokemäeltä sekä Rakuunamäen päiväkoti ja Sammontalon päiväkodin Skinnarilan toimipiste Lappeenrannasta. Kestävälle Vihreä lippu -tasolle siirtyvät Folkhälsanin päiväkoti Lyckoslanten Vantaalta sekä Nuolialan koulu Pirkkalasta.

 

 

Tänä syksynä projektinsa päättäneiden keskuudessa suosituin teema oli Luonnon monimuotoisuus. Luonnon monimuotoisuus -teema on hyvin ajankohtainen. Luonnonkirjon köyhtyminen on ilmastonmuutoksen ohella suurimpia maailmanlaajuisia ongelmiamme. Jotta elämän edellytyksiä voidaan turvata, on tärkeää opettaa myös lapsille ja nuorille mitä luonnonkirjo on ja miten monimuotoista elämää maapallolla voidaan turvata. Pienellä lapsella se voi alkaa esimerkiksi siitä, että hän oppii tunnistamaan muunlajisia kanssaeläjiä sekä vieraslajeja. Luonnon monimuotoisuuden kunnioittaminen sekä empatia myös ympärillä asuvia lajeja kohtaan on taito, jota on hyvä opetella pienestä pitäen.

Luonnon monimuotoisuus -oppimateriaali tarjoaa videoita, tietoa sekä toimintavinkkejä, jotka johdattelevat lapset ja nuoret innostavalle tutkimusmatkalle. Nyt teemaan on julkaistu myös Vaikuttavimmat ympäristöteot -lista, joka löytyy materiaaleistamme.

 

Onneksi olkoon kaikille Vihreän lipun sekä kestävän Vihreä lippu -tason saavuttaneille. Kiitokset kaikille arvokkaasta kestävän kehityksen työstä, jota teette yksiköissänne. Jatkakaa upeaa työtä kestävämmän tulevaisuuden puolesta.

 

Vihreä lippu on kestävän kehityksen ohjelma ja sertifikaatti kasvatusalalle

Vihreä lippu on Suomen suurin kestävän kehityksen ohjelma ja sertifikaatti kasvatusalalle. Vihreässä lipussa lapset ja nuoret muuttavat toimintayksikkönsä arkea kestävämmäksi teema kerrallaan, yhdessä opettajien ja kasvattajien kanssa. Samalla he saavat kokemusta yhteisiin asioihin vaikuttamisesta, kestävän tulevaisuuden rakentamisesta ja ympäristöongelmien ratkaisuista. Vihreä lippu -projektien teemoja ovat esimerkiksi ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuus ja kestävä kulutus.

Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco-Schools-ohjelmaa, maailman suurinta koulujen ja päiväkotien kestävän kehityksen verkostoa, joka toimii 73 maassa. Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi on toteuttanut Vihreä lippu -ohjelmaa Suomessa yli 20 vuotta. Mukana on jo 105 000 lasta ja nuorta sekä 11 000 opettajaa ja kasvatusalan ammattilaista Suomessa. Ohjelmaan osallistuu päiväkoteja, perhepäivähoitajia, kouluja, toisen asteen oppilaitoksia sekä vapaa-ajan toimijoita.

Vihreä lippu -sertifikaatti on osoitus osallistavasta, suunnitelmallisesta ja laadukkaasta ympäristökasvatustyöstä, joka täyttää ohjelman kriteerit. Sertifikaatti on voimassa kaksi vuotta sen myöntämisestä.

Katso listaus uusista Vihreän lipun saaneista ja kestävälle tasolle siirretyistä toimijoista  täällä.

 

Lisätietoa:
Jenni Perttu
va. Vihreä lippu -ohjelmajohtaja
puh. 050 441 2334
jenni.perttu@feesuomi.fi

Vihreä lippu | FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs
00500 Helsinki

+358 45 123 8419
vihrealippu@feesuomi.fi

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.