Helsingin luonnontiedelukion Vihreä lippu –opiskelijat järjestivät hyväntekeväisyyskahvilan raakkujen hyväksi
Vihreässä lipussa lapset ja nuoret ovat aktiivisia toimijoita projektien suunnittelussa, toteutuksessa ja tulosten arvioinnissa. Ohjelma kannustaa osallistujia pohtimaan ympäristöongelmien ratkaisuja ja omia sekä yhteisön vaikuttamismahdollisuuksia. Helsingin luonnontiedelukion Vihreä lippu -ympäristöraadin opiskelijat järjestivät koululle hyväntekeväisyyskahvilan, jonka tuotot lahjoitettiin vesien suojeluun.
Raakkukahvila järjestettiin Helsingin luonnontiedelukion eli Hellun ruokalassa syyskuisena perjantaina ruokailujen aikana. Kahvilasta pääsi ostamaan makeita ja suolaisia herkkuja, kahvia, teetä ja mehua. Vihreän lipun opiskelijat toivat itse myytävät ja pyörittivät kahvilaa vuoroissa. Kaikki tuotto lahjoitettiin Suomen luonnonsuojeluliitolle vesien suojeluun.
Mitä oivalluksia tai ajatuksia tapahtuma herätti?
Kahvila tuotti hyvin voittoa ja ihmiset jonottivat innokkaasti ostamaan herkkuja hyvän tarkoituksen puolesta. Moni oli huomannut mediasta raakkujen kurjan kohtalon ja toisaalta moni myös oppi, mikä raakku edes on. Selvästi luonnolla on vielä merkitystä ja kun on helppo tapa vaikuttaa, niin ihmiset myös osallistuvat innokkaasti. Luonnontiedelukio lähettää hurjasti tsemppiä raakuille ja heitä suojeleville urheille tutkijoille!
"Kun on helppo tapa vaikuttaa, niin ihmiset myös osallistuvat innokkaasti."
Vihreä lippu on Suomen suurin kestävän kehityksen ohjelma ja sertifikaatti kasvatusalalle. Vihreässä lipussa lapset ja nuoret muuttavat toimintayksikkönsä arkea kestävämmäksi teema kerrallaan yhdessä opettajien ja kasvattajien kanssa. Samalla he saavat kokemusta yhteisiin asioihin vaikuttamisesta, kestävän tulevaisuuden rakentamisesta ja ympäristöongelmien ratkaisuista.
Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi on toteuttanut Vihreä lippu -ohjelmaa Suomessa yli 25 vuotta. Mukana on jo 105 000 lasta ja nuorta sekä 11 000 opettajaa ja kasvatusalan ammattilaista. Vihreä lippu -sertifikaatti on osoitus osallistavasta, suunnitelmallisesta ja laadukkaasta ympäristökasvatustyöstä, joka täyttää ohjelman kriteerit. Sertifikaatti on voimassa kaksi vuotta sen myöntämisestä.
Otsikkokuva: Joel Berglund
Raakkukahvilan juttu: Terhi Hakkarainen ja Helsingin luonnontiedelukion ympäristöraati
Kuva: Terhi Hakkarainen
Koonnut: Saana Koukku / FEE Suomi