Usein kysyttyä

Tältä sivulta löydät vastauksia yleisimpiin meiltä kysyttyihin kysymyksiin Vihreä lippu -ohjelmasta. Puuttuuko listalta jokin kysymys, johon kaipaisit vastausta, tai kaipaatko lisätietoa? Jos, niin ole yhteydessä!

Mukaan liittyminen

Vihreä lippu sopii erittäin hyvin myös vasta-alkajille! Vihreä lippu -ohjelmassa jokainen osallistuja (päiväkoti, koulu, oppilaitos, vapaa-ajan toimija) asettaa tavoitteet itselleen. Tavoitteet kannattaa asettaa realistiselle tasolle ja edetä pienin askelin. Teemat auttavat pilkkomaan työn helpommin hallittaviin kokonaisuuksiin. Ohjelman toteuttamiseen on tarjolla tukimateriaalia, neuvontaa ja tilauksesta myös koulutusta, jonka pohjalta jokainen varmasti pääsee liikkeelle toiminnassa!

Vihreä lippu myönnetään aina ohjelman kriteerit täyttävän projektin päätteeksi. Jos osallistuja on jo pitkällä ympäristöasioissa, se lähtee liikkeelle omalta tasoltaan ja asettaa itselleen sen mukaiset tavoitteet. Vihreä lippu -projekti tuo konkareidenkin toimintaan yleensä lisää tavoitteellisuutta ja järjestelmällisyyttä sekä lisää lasten/oppilaiden osallistumista yhteiseen päätöksentekoon. Toiminnan arviointi ja siitä saatava sertifikaatti tekevät tulokset näkyviksi sekä yhteisölle itselleen että ulkopuolisille. Se antaa uutta intoa ja motivoi jatkamaan.

Raportointi

Vihreä lippu -projekteista laaditaan aina toimintasuunnitelma sekä loppuraportti. Vihreä lippu -toiminnassa tarvitsee siis tehdä "paperityötä" kahdesti jokaisen projektin aikana, eli projektienne kestosta riippuen 1-2 kertaa vuodessa. 

Toimintasuunnitelmalla ja loppuraportilla on myös tarkoituksensa: se on ennen kaikkea työkalu, joka ohjaa teitä suunnittelemaan laadukkaan Vihreä lippu -projektin sekä arvioimaan toimintaanne sen päätteeksi.

Vihreä lippu on paitsi kestävän kehityksen ohjelma, myös ympäristösertifikaatti. Raportointia tarvitaan, jotta voimme sen pohjalta arvioida, täyttääkö toimintanne sertifikaatin myöntämisen kriteerit.

Raportointia ei kuitenkaan tehdä pelkästään FEE Suomen toteuttamaa arvointia varten. Se on myös työkalu, joka jäsentää ja dokumentoi toimintaanne, ohjaa teitä laadukkaiden Vihreä lippu -projektien toteuttamisessa ja auttaa meitä antamaan teille kehitettävää palautetta. Raportoinnin avulla saatte myös itse kokonaiskuvan siitä, mitä olette projektin aikana saavuttaneet!

Joskus voi tuntua siltä, että kaikki ylimääräinen "paperityö" kuormittaa ja tuntuu ylimääräiseltä, sekä tuntuu vievän aikaa käytännön toiminnalta. Tällöin kannattaa muistaa se, että omaa toimintaa toisinaan myös tärkeää pysähtyä suunnittelemaan ja arvioimaan. Tämä jos mikä on tarpeellista toimintanne jatkuvan kehittämisen kannalta!

Lipun käyttöoikeus on voimassa kaksi vuotta sen myöntämisestä. Mikäli lipun käyttöoikeuden haluaa pitää voimassa myös kahden vuoden määräajan jälkeen, tulee osallistujan toteuttaa sertifikaatin voimassaoloajan kuluessa uusi Vihreä lippu -projekti ja hakea käyttöoikeutta uudelleen.

Kuva: Marianne Saviaho

Vihreä lippu | FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs
00500 Helsinki

+358 45 123 8419
vihrealippu@feesuomi.fi

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.