Vihreä lippu -päiväkodit menestyivät Jämäkisa -ideakilpailussa

Vihreä lippu -päiväkodit Piilometsä ja Vihreä Willa menestyivät palkintosijoille valtakunnallisessa Jämäkisa-ideakilpailussa. Palkinnot jaettiin Finlandia-talolla 30.5.

Jämäkisa-ideakilpailun tavoitteena oli innostaa kouluja, päiväkoteja, kerhoja sekä ammatillisia oppilaitoksia luovuuteen ja kestävämpien toimintatapojen kehittämiseen. Kisan osallistujat saivat vapaat kädet suunnitella ryhmätyönä idean, toimintamallin, tuotteen tai palvelun, jonka avulla voidaan tehokkaasti ja helposti edistää resurssiviisautta sekä etsiä jätemäärää vähentäviä ratkaisuja.


Aurinkokeräin pihalatoon

Kuva: Päiväkoti PiilometsäOululainen Päiväkoti Piilometsä osallistui Jämäkisaan aurinkokeräimellä, joka rakennettiin käytetyistä tölkeistä ulkopäiväkodin ekolatoa lämmittämään. Rakennusprojekti toteutettiin alusta loppuun yhdessä lasten kanssa, ja toiminnasta välittyi hieno tekemisen meininki. Ideana aurinkokeräin yhdistää hienosti uusiutuvaa energiaa sekä kiertotalousajattelua.

Piilometsän lasten mukaan työn vaiheet olivat seuraavat. Ensin katsottiin aurinkokennoon mallia tietokoneelta. Tämän jälkeen aurinkokeräin piirrettiin paperille, osa lapsista toi tölkkejä aurinkokeräintä varten kotoa, osa maalasi, toiset ruuvasi ja rakentamiseen kuului monenlaisia työvaiheita.

Kuinka kauan aurinkokeräimen tekeminen kesti? ”Melkein viikon” vastasi yksi aurinkokeräintä rakentamassa ollut lapsi. Ryhmän aikuisia hymyilytti: ”Ei siinä ihan niin kauan mennyt, mutta oli kyllä vaativa projekti.”

Lisää Päiväkoti Piilometsän projektista ja vierailusta Jämäkisan palkintojenjakoon voit lukea päiväkodin blogista.


Muovinkerääjä-alus

Kuva: Päiväkoti Vihreä WillaSeinäjokelainen Päiväkoti Vihreä Willa osallistui Jämäkisaan lasten yhdessä ideoimalla ja rakentamalla muovinkerääjä-aluksella. Toteutuksessa korostuivat ansiokkaasti luovuus, ennakkoluuloton ideointi, lapsilähtöinen toteutustapa sekä yhdessä tekeminen.

Kilpailutyön toteuttaneessa eskariryhmässä aiheen kehittely lähti liikkeelle meriteemasta ja merten roskaantumisesta. Pian keskusteluun nousi kysymys: mitä me voisimme tehdä? Lopputuloksena oleva muovinkerääjä-alus toteutettiin siten, että ensin jokainen lapsi itse suunnitteli ja teki oman piirustuksen, jonka jälkeen näistä koottiin yhteinen näkemys.

Muovinkerääjäaluksen keulassa on muovitunnistin, joka haistelee ja kuvaa kameroin merta etsien muovia. Alus imee muovia merestä imurikärsällä ja sen katolla on erilaisia säiliöitä, joihin puristimilla litistetty muovi säilötään. Vesi kuljetetaan laakereilla ja letkuilla takaisin mereen. Polttoaineenaan alus käyttää aurinko- ja salamaenergiaa.

Myös kerätyn muovin käyttökohde on mietitty valmiiksi kiertotalousajattelun hengessä: siitä tehdään Lego-palikoita, tottakai, jotta Legojen rakentamiseen ei tarvittaisi niin paljon uutta muovia!


Ennakkoluulottomuutta ja luovia ideoita

Palkintojenjaon tunnelmia Finlandia-talolta

Jämäkisan voittajatyöt palkittiin 30.5.2018 Finlandia-talolla Helsingissä valtioneuvoston kanslian järjestämän Kestävän kehityksen tila ja tulevaisuus -tapahtuman yhteydessä.

Jaetulle ykkössijalle ja 500 euron stipendin saajiksi valikoituivat Piilometsän ja Vihreän Willan päiväkotien lisäksi espoolainen Keinumäen koulu Ekokahvila-suunnitelmalla ja riihimäkeläinen Karan koulu Kulutusmittari-puhelinsovelluksella. Stipendit kisaan lahjoitti Foodduck Oy.

”Oli erittäin ilahduttavaa ja rohkaisevaa, miten luovia ideoita lapset ja nuoret nostivat esiin yhteisen ympäristömme kestävän kehittämisen varmistamiseksi. Kestävyyshaasteiden ratkaisemiseen tarvitaan juuri tällaista ennakkoluulottomuutta, jota pinttyneet toimintamallit eivät rajoita”, totesi Sitran johtaja Mari Pantsar, joka toimi Jämäkisan tuomariston puheenjohtajana ja jakoi kisan palkinnot.

Lue Jämäkisan virallinen tiedote myönnetyistä palkinnoista täällä.

Vihreä lippu | FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs
00500 Helsinki

+358 45 123 8419
vihrealippu@feesuomi.fi

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.