Vihreät liput liehuvat Tampereella: tänä keväänä jopa 8 uutta lipunsaajaa

Yhteensä kahdeksalle uudelle toimijalle Tampereelta myönnettiin tänä keväänä vihreä lippu tunnustukseksi laadukkaasta ympäristötyöstä. Vihreä lippu -toiminta on kasvanut Tampereella viime vuosina kohisten: uusia uusia lipunsaajia löytyi kaupungista tänä keväänä enemmän kuin muista Suomen kunnista yhteensä!

Tesoman koulussa laitettiin lajittelu kuntoon

Tesoman uusi koulutalo

Tesoman koulu oli yksi Tampereella tänä keväänä ensimmäisen vihreän lippunsa ansainneista toimijoista. Vierailimme koulussa kevään viimeisellä kouluviikolla juhlistaaksemme myönnettyä Vihreää lippua ja kuullaksemme ensimmäisen toimintavuoden kuulumisia koulun henkilökunnalta ja ympäristöraatilaisilta.

Tesoman koulun ensimmäinen Vihreä lippu -toimintavuosi ei ollut aivan tavanomainen, sillä yhtenäiskoulu muutti kevään aikana uusiin koulutiloihin. Muutosta huolimatta ensimmäinen toimintavuosi Vihreä lippu -ohjelmassa sujui hienosti: kahdeksasluokkalaisista koottu ympäristöraati suunnitteli ja toteutti koko vuoden ajan aktiivisesti toimintaa, ja koulun toisessa toimipisteessä Ikurissa alakoululaisista koostuva pienraati omaansa.

Kierrätyspisteiden yhdenmukainen ulkoasu on kahdeksasluokkalaisten ympäristöraatilaisten käsialaa

Tesoman koulu valitsi ensimmäisen Vihreä lippu -projektinsa teemaksi Jätteiden vähentämisen, ja vuoden tärkeimpänä saavutuksena olikin koulukiinteistön jätteiden lajittelun laittaminen uuteen kuntoon: uuden koulurakennuksen käytäviltä löytyvät nyt ympäristöraatilaisten suunnittelemat kierrätyspisteet itse tehtyine opasteineen. Vuoden aikana kierrätyksessä mentiinkin isoin harppauksin eteenpäin, ja raadin toteuttamat kierrätyspisteet ovat olleet aktiivikäytössä.

Ympäristöteemat esillä kaikessa toiminnassa

Mitä Vihreä lippu -toiminta on nyt ensimmäisen toimintavuoden aikana tuonut kouluun? ”Ennen kaikkea sen, että ympäristöteemat ovat pysyneet sen myötä koko vuoden ajan jatkuvasti esillä”, kertovat koulun päätoimipisteen Vihreä lippu -toiminnan vetämisestä vastanneet opettajat Vesa Suomalainen ja Juha Järvi. Osuutensa tässä on varmasti myös vetäjien aktiivisella otteella: koulun Vihreä lippu -vuotta rytmittämään on esimerkiksi suunniteltu joka viikko vaihtuvat kestävän kehityksen teemaviikot, jotka ovat näkyneet koulun arjessa mm. ympäristöraatilaisten pitäminä aamunavauksina sekä eri oppiaineiden opetuksessa.

Myös Ikurin toimipisteen alakoulussa Vihreä lippu on tuonut ympäristöteemat läpäisyperiaatteella mukaan kaikkeen toimintaan, kertoo Ikurin ympäristöraadin vetäjänä toiminut Taina Toivo. Ympäristöraadin oppilasjäsenten mielestä hauskinta on ollut konkreettinen tekeminen, mm. kierrätysroskisten tyhjentäminen ja luokkien valojen sammuttamisesta huolta pitäminen. Vihreä lippu -toiminta ei pääse koulun arjessa unohtumaan myöskään seiniä koristavien ympäristöaiheisten taideteosten johdosta. Lukuvuoden loppua juhlittiin asiaankuuluvasti kierrätys ja ympäristö -teemaisissa kevätjuhlissa.

Ympäristöraatilaisten ydinjoukko yhteiskuvassa

Pääkoulun yhteiset Vihreä lippu -tavat heijastettuna infotaululle

Ikurin toimipisteen kevätjuhlien Vihreä lippu -tunnelmaa

 

Konkreettista tukea ympäristökasvatukseen

Uusien Vihreä lippu -osallistujien aaltoa Tampereella on siivittänyt etenkin kaupungin hallinnon viime vuosina tarjoama konkreettinen tuki ympäristökasvatukselle: kaupunki on muun muassa tukenut koulujaan ja päiväkotejaan Vihreä lippu -osallistumismaksuissa ja kannustanut ohjelman käyttöönottoon. Lisäksi opettajia on tuettu ympäristökasvatuksen täydennyskoulutuksessa.

Tesoman koulun lisäksi Vihreän lipun käyttöoikeuden saivat tänä keväänä Tampereella ensimmäistä kertaa Annalan, Hatanpään, Koiviston, Leinolan, Linnainmaan ja Messukylän koulut sekä Vehmaisten päiväkoti. Lippunsa uusivat Ikurin päiväkoti, Puistokoulun Sairaalankadun toimipiste, Terälahden koulukiinteistö ja Vuores-talo.

Esimerkillistä toimintaa, josta voidaan kaupungissa olla ylpeitä!

Vihreä lippu | FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs
00500 Helsinki

+358 45 123 8419
vihrealippu@feesuomi.fi

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.