Vuoden Vihreä lippu -toimijapalkinnot Saloon, Jämsään ja Ouluun

Armfeltin koulu Salosta, Länkipohjan koulu Jämsästä ja Pilke Kanttarellin päiväkoti Oulusta on valittu uuden Vuoden Vihreä lippu -toimijapalkinnon saajiksi tunnustuksena esimerkillisestä Vihreä lippu -toiminnastaan!


FEE Suomi on myöntänyt Vihreä lippu -ohjelman 20-vuotisjuhlavuoden kunniaksi tänä keväänä ensimmäistä kertaa tunnustuspalkinnon kolmelle Vuoden Vihreä lippu -toimijalle. Palkitut ovat toteuttaneet viime vuosina koko Suomen mittakaavassa esimerkillisintä Vihreä lippu -toimintaa.

Vuoden Vihreä lippu -tunnustuspalkinnon korkeatasoisesta ja osallistavasta ympäristötyöstään saivat Armfeltin koulu Salon Halikosta, Länkipohjan koulu Jämsän Längelmäeltä ja Pilke Kanttarellin päiväkoti Oulusta.

Tunnustuspalkinnon saajat palkitaan kunniakirjoilla sekä ekologisia leviteannostelijoita valmistavan Foodduck Oy:n lahjoittamilla 500 euron stipendeillä.

Palkinnon myöntämisen kriteereinä olivat ympäristötyön laatu, lasten ja nuorten osallisuus toiminnassa sekä tiedotus ja yhteistyö perheiden ja lähiympäristön toimijoiden kanssa.

 

Armfeltin koulun ympäristöraatilaiset iloitsivat palkinnosta / Kuva: Emma Vuorio

Armfeltin koulu loisti aktiivisessa ja monialaisessa Vihreä lippu -toiminnassa

Salolainen Armfeltin koulu on näyttänyt toiminnallaan erinomaista esimerkkiä siitä, kuinka Vihreä lippu -toiminta saadaan integroitua isossakin yhtenäiskoulussa monipuolisesti koko koulun opetukseen monialaisena oppimiskokonaisuutena. Armfeltin koulun upeaan monialaiseen Vihreä lippu -toimintaan voi tutustua myös Ympäristökasvatus-verkkolehden uusimmassa numerossa sekä aiemmin Natura-lehdessä julkaistussa jutussa.

Koko toiminnan läpäisevä ja monipuolisesti oppiainerajat ylittävä Vihreä lippu -toiminta ei ole itsestäänselvyys Armfeltin koulun kaltaisessa suuressa yhtenäiskoulussa. Toimintaa vetävien opettajien vinkkinä onnistumiseen onkin aloittaa toiminnan suunnittelu ajoissa jo projektin alkua edeltävänä lukukautena, ja tehdä opetuksen osalta projektin vuosisuunnitelma mahdollisimman huolellisesti niin, että se on valmis kun koulu syksyllä alkaa.

Parasta Vihreä lippu -toiminnassa on Armfeltin koulun Vihreä lippu -vastaavien mielestä nähdä raatilaisten into ja palo tehdä Vihreä lippu -toimintaa. Samaan suuntaan komppaavat myös ympäristöraatilaiset itse: “On kivaa olla mukana, kun pääsee osallistumaan ja vaikuttamaan asioihin – tällä toiminnalla luodaan uutta tulevaisuutta!”

 

Länkipohjan koulun ympäristöraatilaiset vastaanottivat palkintonsa koululla järjestetyssä Vihreä lippu -juhlassa

Yhteisöllisyyttä ja tavoitteellista ympäristön säästöä Länkipohjan koulussa

Länkipohjan koulu Jämsän Längelmäeltä ollut mukana Vihreä lippu -toiminnassa jo vuosikymmenen ajan. Pieni 50 oppilaan kyläkoulu on toteuttanut vuodesta toiseen aktiivista ja monipuolista ympäristökasvatustoimintaa, johon on osallistettu upeasti myös muuta kyläyhteisöä.

Menneellä toimintakaudella koulu on järjestänyt mm. viikoittaisia metsävälitunteja sekä kuukausittaisia hävikkiviikkoja ja päästöttömiä päiviä, joina kouluun pyritään tulemaan jalan, pyörällä tai bussilla. Myös koulun ympäristövaikutuksia, kuten sähkön, veden ja lämmitysenergian kulutusta seurataan kouluisännän toimesta jatkuvasti. Lähiympäristössä sijaitseva laavu ja metsä tarjoavat oivalliset edellytykset ulko-opetukseen.

Länkipohjan koulussa on panostettu ympäristökasvatukseen myös koulutuksella: koulun kaikki kolme opettajaa ovat kouluttautumassa ympäristökasvattajiksi. Myös paikallismedioiden kanssa tehdään jatkuvaa yhteistyötä viestin viemiseksi tärkeistä asioista. Tulevaisuuden toiveena Länkipohjan koululla olisi saada myös muita Jämsän kouluja innostumaan mukaan Vihreä lippu -toimintaan.

 

Pilke Kanttarelli ansioitui syvällisten teemojen lapsilähtöisessä käsittelyssä

Pilke Kanttarellin päiväkoti vastaanotti Vuoden Vihreä lippu -toimijapalkinnon juhlavasti Oulun Vihreä lippu -juhlissa.

Oululaisen Pilke Kanttarellin päiväkodin Vihreä lippu -toiminnassa on käsitelty ympäristökasvatuksen teemoja – viimeisimpänä vettä ja globaaleja kysymyksiä – esimerkillisen syvällisesti ja monipuolisesti, niin tutkien ja taiteillen kuin myös ympäristökuormitusta tarkkaillen ja vähentäen.

Samalla toiminnan ytimessä on säilytetty vahvasti lapsilähtöisyys, ja teemoja käsitelty lasten ikätason mukaisesti. Myös perheet ovat päässeet osallistumaan toimintaan monipuolisesti. Kanttarellin päiväkoti onkin Vihreä lippu -toiminnan konkari jo 10 vuoden vahvalla kokemuksellaan!

Päiväkodin Vihreä lippu -toiminnasta vastaavan Maarit Malilan ja johtajan Pirjo Kultapuron mukaan parasta Vihreä lippu -toiminnassa on lasten ilo ja innostus ottaa keskävän kehityksen asioita omakseen ja viedä niistä viestiä eteenpäin koteihin.

Lapset ovat innokkaita ideoimaan toimintaa, ja kokevat vaikuttamisen kokemukset tärkeinä: raadin puheenjohtajana toimiminen on kunniatehtävä, ja isot lapset neuvovat innokkaasti pienempiä Vihreä lippu -tapojen noudattamisessa. “Lapsille on tärkeää, että tehdään isoja juttuja ja oikeita aikuisten asioita.”


Kunniamaininnat myös kahdeksalle muulle erinomaiselle toimijalle

Ehdokkaat tunnustuspalkinnon saajiksi valittiin vuosina 2018 ja 2019 toiminnastaan raportoineiden Vihreä lippu -osallistujien keskuudesta toimijoiden viimeisimpiin projekteihin pohjautuen. Päätökset palkintojen myöntämisestä teki Vihreä lippu -toimikunta.

Kunniamaininnan esimerkillisestä Vihreä lippu -toiminnastaan saavat myös seuraavat Vuoden Vihreä lippu -toimijapalkinnon saajiksi tänä keväänä ehdolla olleet toimijat:

Eteläinen koulu, Riihimäki
Heinijärven päiväkoti, Hämeenkyrö
Naistenmatkan koulu, Pirkkala
Rautajärven koulu, Pälkäne
Sasin päiväkoti, Hämeenkyrö
Sateenkaari Koto, Turku
Saunalahden koulu, Espoo
Setlementti Louhelan päiväkoti, Järvenpää


Isot onnittelut upean Vihreä lippu -toiminnan johdosta kaikille palkituille ja kunniamaininnan saaneille!

Vihreä lippu | FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs
00500 Helsinki

+358 45 123 8419
vihrealippu@feesuomi.fi

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.