Vihreässä lipussa uusi teema ja materiaali ihmeellisestä luonnon monimuotoisuudesta!

Vihreä lippu -ohjelman uusi, kaikille avoin materiaali auttaa opastamaan lapset ja nuoret innostavalle tutkimusmatkalle luonnon monimuotoisuuteen, eli luonnonkirjoon. Varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen suunnatut oppaat sisältävät tärkeimmät tiedot luonnon monimuotoisuudesta sekä paljon inspiroivia toimintavinkkejä. Luonnon monimuotoisuus on myös Vihreän lipun uusi, yhdeksäs teema!

”Luonnon köyhtyminen on yksi merkittävimmistä ongelmistamme. Siksi on todella tärkeää opettaa lapsille ja nuorille, mitä luonnonkirjo on, miksi se köyhtyy ja miten sitä voidaan suojella. Luonnon monimuotoisuus -materiaali tarjoaa kattavan tuen tähän”, kertoo materiaalin toteutuksesta vastaava projektikoordinaattori Pihla Soinnunmaa.

”Vihreä lippu -projekteja uudella luonnon monimuotoisuus -teemalla voi käynnistää tammikuusta alkaen. Materiaalin toimintavinkkejä voi hyödyntää sujuvasti myös esimerkiksi lähiympäristö-, ilmastonmuutos- tai yhteinen maapallo -teeman projekteissa vaikka heti”, Vihreän lipun ohjelmajohtaja Monika Salmivalli vinkkaa.

Tärkein luonnonkirjosta ja kasvatuksesta yhdessä paketissa

Oppaat, Ihme ja kumma – luonnonkirjoa varhaiskasvatuksesta alkuopetukseen ja Ihmeellinen luonto – luonnon kirjoa perusopetukseen, kutsuvat huomaamaan ja suojelemaan luonnonkirjoa niin lähiympäristössä kuin koko maapallolla. Ne tukevat myös valtakunnallisten opetussuunnitelmien mukaisia tavoitteita harjoitella kestäviä toimintatapoja sekä luonnon havainnointia ja arvostusta.

Oppaiden ensimmäinen osa käsittelee luonnon monimuotoisuutta ilmiönä pedagogisten vinkkien ja näkökulmien kera. Luonnon kirjoon tutustumista elävöittävät metsien, Itämeren, tuntureiden, soiden ja asutusalueiden lajien tarinat. Esimerkiksi rakkohauru kutsuu Itämeren laineiden alle ja naali tuntureille.

Luonnon monimuotoisuus -oppimateriaalin kuvituskuva naalista.

Uusi materiaali tarjoaa kattavasti tietoa luonnonkirjosta. Materiaalin upeat kuvat ovat Laura Puikkosen käsialaa.

Toisessa osiossa tartutaan toimeen ja käydään läpi erilaisia tapoja, joilla päiväkodeissa ja kouluissa voidaan vaalia sekä lähellä että kaukana kuhisevaa luonnonkirjoa. Toimintavinkkejä on muun muassa arvo- ja asennekasvatukseen, kansalaistieteen tekemiseen kouluissa, yksinkertaisiin harjoituksiin pienten lasten kanssa, arjen käytäntöjen muuttamiseen, pihan monimuotoisuuden rikastuttamiseen ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Huippuasiantuntijat mukana materiaalin teossa

Olemme tehneet materiaalin Partioaitan ympäristöbonuksen tuella. Vihreää lippua koordinoivan ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomen lisäksi materiaalin tekoon ja ideointiin osallistui rautainen asiantuntijajoukko sekä Vihreä lippu kouluja ja päiväkoteja.

Materiaalin ohjausryhmään kuuluivat biodiversiteettikasvatuksen asiantuntija, yliopistonlehtori Arja Kaasinen Helsingin yliopistosta, ympäristökasvatuksen johtava asiantuntija Essi Aarnio-Linnanvuori WWF Suomesta, SYKEn biodiversiteetti- ja viestintäasiantuntia Riku Lumiaro, SYKEn tutkija ja ryhmäpäällikkö Riikka Paloniemi ja Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön professori Ilari Sääksjärvi.

”Olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen. Suosittelen materiaalia opettajille, kasvattajille ja esimerkiksi ympäristökasvatuksen opiskelijoille ja opettajaopiskelijoille. Sitä on helppo käyttää ja hyödyntää monenlaisiin tarkoituksiin”, yliopistonlehtori Arja Kaasinen kertoo.

Toivoa luonnon monimuotoisuuden suojeluun luodaan tiedon ja toiminnan kautta. Oppaiden värikkäät kuvat kutsuvat iloitsemaan luonnosta.

Kaikille avoimen materiaalin lisäksi vihreälippulaisille on koottu Vihreän lipun osallistujasivuille vinkkejä luonnon monimuotoisuus -projektin toteuttamiseen.

Vihreä lippu | FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs
00500 Helsinki

+358 45 123 8419
vihrealippu@feesuomi.fi

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.