Uusi videosarja luonnon monimuotoisuudesta päiväkoti- ja alkuopetusikäisille 

FEE Suomi on julkaissut uuden lapsille suunnatun Ihme ja kumma -videosarjan luonnon monimuotoisuudesta.  

Videosarja kutsuu lapset tutkimaan ja pohtimaan, mitä luonnon monimuotoisuus on, miksi se on tärkeää ja miten sitä voidaan suojella. Kolmiosainen sarja tehtiin Ruohonjuuren ja Ympäristö- ja kuluttajapoliittisen yhdistyksen tuella.   

”Luonnon monimuotoisuuden, eli luonnonkirjon köyhtyminen on yksi aikamme merkittävimmistä ongelmista. On hyvin tärkeää kertoa lapsille luonnosta ja innostaa heitä vaalimaan sitä. Videot tarjoavat hyvän keinon tähän. Opettajat ja kasvattajat ovat toivoneet meiltä videomateriaalia ja on hienoa päästä tarjoamaan sitä”, FEE Suomen toiminnanjohtaja Sinikka Kunttu kertoo.  

Videot on tehty lastenohjelmien tyyliä jäljitellen. Ne ovat noin 6-8 minuutin mittaisia inspiroivia alustuksia, jotka kannustavat syventymään aiheeseen lisää – tietysti ulkona luonnossa! Kunttu toimii videolla kertojana, joka kutsuu lapset mukaansa tutkimaan luontoa ja selvittämään sen saloja.  

”Oli mukavaa päästä hyödyntämään varhaiskasvatuksen opettajan koulutustani tässä projektissa. Toiveemme on, että videot innostaisivat lapsia jatkamaan luonnon tutkimista, pohtimista ja suojelua yhdessä opettajien ja kasvattajien kanssa”, Kunttu kertoo. 

Tutkimusretkiä ja toimintaa lähiluonnossa

Videoissa liikutaan monille päiväkodeille ja kouluille tutuissa ympäristöissä - pihamaalla ja lähimetsässä. Omiin ympäristöihin pyritään videoiden avulla tuomaan uudenlaisia näkökulmia. Sarjan avaavassa Tutkimusretki ihan lähelle – jaksossa tehdään nimenmukaisesti lähiluontoon tutkimusretki, jonka aikana pohditaan, mitä luonto ja sen monimuotoisuus oikeastaan ovat. Pihamaan ja lähimetsän luontoa havainnoidaan Elinympäristö purkissa -tehtävän avulla, jonka katsojat pääsevät myös itse tekemään. 

Mihin tarvitsemme pörriäisiä? -jaksossa käsitellään erilaisten lajien ja monimuotoisuuden merkitystä lähtemällä liikkeelle pörriäisistä. Pohdinta jatkuu ja laajenee jaksossa esiteltävän Eliöiden ammatit -tehtävän avulla.  

Löytyykö luonnosta kaikille koteja? -jaksossa avataan puolestaan luonnon monimuotoisuuden suojelua eliöiden kotien kautta sekä kerrotaan, mitä metsissä ja pihamaalla voi tehdä luonnon monimuotoisuuden rikastamiseksi. Videoon liittyvä pitkäkestoisempi tehtävä ohjaa konkreettisiin toimenpiteisiin luonnonkirjon kasvattamiseen pihalla.   

Näin videot tehtiin 

Videosarja suunniteltiin ja kuvattiin keväällä 2021. Käsikirjoitus laadittiin FEE Suomen toimiston voimin, ja sitä hiottiin muutamalta opettajalta ja kasvattajalta sekä luontotoimittaja Minna Pyyköltä saatujen kommenttien avulla.  

Videot kuvasi ja editoi Iiro Rautiainen ja niiden kansi- ja loppukuvat teki Laura PuikkonenKäsikirjoituksen laativat Sinikka Kunttu ja Alisa Vänttinen FEE Suomesta. Videoista tehtiin myös ruotsinkieliset versiot, jotka Vihreä lippu -ohjelmajohtaja Monika Salmivalli dubbaa. 

 

Videosarja täydentää Vihreän lipun kaikille avointa Luonnon monimuotoisuus -materiaalia, joka sisältää runsaasti toiminta- ja materiaalivinkkejä sekä omat oppaansa varhaiskasvatuksesta perusopetukseen.
 

Katso videot ja tutustu muuhun materiaaliin.

Vihreä lippu | FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs
00500 Helsinki

+358 45 123 8419
vihrealippu@feesuomi.fi

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.