150 toimijalle myönnettiin Vihreä lippu tunnustuksena merkityksellisestä ympäristökasvatustoiminnasta

Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi on myöntänyt Vihreä lippu –toimikunnan päätöksellä 16.5.2022 Vihreän lipun 67 päiväkodille, 75 koululle ja lukiolle, yhdelle kansainväliselle koululle sekä seitsemälle vapaa-ajan toimijalle osoitukseksi menestyksekkäästä toiminnasta ohjelman parissa. Lisäksi neljä toimijaa nostettiin kestävälle Vihreä lippu -tasolle erityistunnustuksena pitkäjänteisestä ja kestävästä toiminnasta ympäristön hyväksi.

Ensimmäisen Vihreän lippunsa sai tänä keväänä 20 toimijaa: Degerö lågstadieskola, Gymnasiet Lärkan, Puistopolun peruskoulu sekä Vattuniemen ala-aste ja päiväkoti Meri Helsingistä, Kirkkonummen perhepäivähoito ja R.M Creative Learning Playschool Kirkkonummelta, Jyskän koulu, Järvenpään yhteiskoulu, Mustasaaren Keskuskoulu, Oriveden yhteiskoulu, Aseman koulu Urjalasta, Kurun päiväkoti Ylöjärveltä, Launeen päiväkoti Lahdesta, Matin ja Liisan koulu Lapinlahdelta, Pilke musiikkipäiväkoti Nummenharju Tuusulasta, Pilke Pihlajarinne Espoosta, Päiväkoti Metsäpolku Ruovedeltä, Raholan koulu, Harjun koulutalo Tampereelta, Satukontti Kärsämäeltä ja Teijon koulu Salosta.

Kestävälle Vihreä lippu -tasolle nostettiin Daghemmet Pilten Helsingistä, Päiväkoti Kartano Haapajärveltä, Upseerin päiväkoti Kouvolasta ja Posion peruskoulu ja lukio.

Tänä keväänä projektinsa päättäneiden keskuudessa suosituin teema oli Terve elämä. Teema keskittyy kahteen elämän kannalta tärkeään näkökulmaan; ympäristön sekä ihmisen itsensä hyvinvointiin. Tarkoituksena on oppia huomaamaan, millä yksinkertaisilla keinoilla voimme edistää näistä kumpaakin.

”Onnittelut kaikille Vihreän lipun ansainneille ja kestävälle tasolle nousseille! Ja kiitos – teette upeaa työtä ympäri Suomen. Mahdollistatte toiminnallanne kymmenien tuhansien lasten ympristösuhteen rakentumista ja kestävien tietojen ja taitojen oppimista”, Vihreä lippu -ohjelmajohtaja Monika Salmivalli kiittelee.

 

Vuoden 2022 Vihreä lippu -toimijat

Vihreä lippu -toimikunta on valinnut myös vuoden Vihreä lippu -toimijat. Vuoden Vihreä lippu -toimijapalkinto on tunnustus erityisen esimerkillisestä kestävän kehityksen kasvatustyöstä. Äänestys erittäin hyvien ehdokkaiden välillä oli aiempien vuosien tapaan tiukka. Vuoden Vihreä lippu -toimijat 2022 ovat Elimäen yhtenäiskoulu Kouvolasta, Billnäs skola Raaseporista sekä Kirkonkylän päiväkoti Hämeenkyröstä. Paljon onnea palkituille!

 

Vihreää lippua pilotoitiin onnistuneesti uudentyyppisille toimijoille

Suomessa aloitettiin kansainvälisille kouluille suunnattu Vihreä lippu -pilottikokeilu syksyllä 2019. Kansainvälisessä ohjelmaversiossa toimija kartoittaa ensin laajemmin oman yksikkönsä kestävyyttä ja valitsee sitten projektilleen kolme pääteemaa  kansainvälisiin materiaaleihin nojaten. Espoo International School (EIS) aloitti pilotissa keväällä 2020 ja valitsi projektin teemoiksi Littering, Food and bio-waste management sekä Global Citizenship. Koulun ympäristöraati oli erittäin aktiivinen ja innokas ja projektin ydinsanomasta tiivistettiin oma Eco-Code. Projekti saatettiin onnistuneesti päätökseen keväällä 2022, ja EIS:lle myönnettiin Vihreä lippu ensimmäisenä kansainvälisenä kouluna Suomessa.

Lisäksi Vihreässä lipussa pilotoitiin lukuvuonna 2021-2022 uutta mallia vapaa-ajan toimijoille. Uudessa mallissa on muun muassa hieman kevyemmät yhteisen toiminnan ja raatitapaamisten vaatimukset ja raatitoimintaa saa myös toteuttaa valmiiden ryhmien/joukkueiden kanssa. Pilotissa oli mukana erilaisia lasten ja nuorten vapaa-ajan toimijoita, joista seitsemälle myönnettiin Vihreä lippu -sertifikaatti tunnustukseksi hienosti toteutetusta Vihreä lippu -projektista: Tanssitalo Vinha Lohjalta, Partiolippukunta Kairankiertäjät Paimiosta, Partiolippukunta Kaarinan Sädetytöt, Partiolippukunta Vesilahden Valkohännät, Mannerheimin lastensuojeluliiton Lahden paikallisyhdistys, Mikkolan nuorisotila Vantaalta ja Lastenkulttuurikeskus Rulla Tampereelta.

 

Vihreä lippu on kestävän kehityksen ohjelma ja sertifikaatti kasvatusalalle

Vihreä lippu on Suomen suurin kestävän kehityksen ohjelma ja sertifikaatti kasvatusalalle. Vihreässä lipussa lapset ja nuoret muuttavat toimintayksikkönsä arkea kestävämmäksi teema kerrallaan, yhdessä opettajien ja kasvattajien kanssa. Samalla he saavat kokemusta yhteisiin asioihin vaikuttamisesta, kestävän tulevaisuuden rakentamisesta ja ympäristöongelmien ratkaisuista. Vihreä lippu -projektien teemoja ovat esimerkiksi ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuus ja kestävä kulutus.

Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco-Schools-ohjelmaa, maailman suurinta koulujen ja päiväkotien kestävän kehityksen verkostoa, joka toimii 68 maassa. Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi on toteuttanut Vihreä lippu -ohjelmaa Suomessa yli 20 vuotta. Mukana on jo 95 000 lasta ja nuorta sekä 11 000 opettajaa ja kasvattajaa Suomessa. Ohjelmaan osallistuu päiväkoteja, kouluja, toisen asteen oppilaitoksia ja vapaa-ajan toimijoita.

Vihreä lippu -sertifikaatti on osoitus osallistavasta, suunnitelmallisesta ja laadukkaasta ympäristökasvatustyöstä, joka täyttää ohjelman kriteerit. Sertifikaatti on voimassa kaksi vuotta sen myöntämisestä.

  • Katso listaus kaikista Vihreän lipun saaneista ja kestävälle tasolle siirretyistä toimijoista täällä.
  • Kaikki Vihreän lippu -toimijat näet ohjelman osallistujalistasta.


Lisätietoa:

Monika Salmivalli
Vihreä lippu -ohjelmajohtaja
puh. 050 441 2334
monika.salmivalli@feesuomi.fi

Vihreä lippu | FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs
00500 Helsinki

+358 45 123 8419
vihrealippu@feesuomi.fi

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.