Päiväkoti Neulasessa juhlittiin – Vihreä lippu liehunut jo 20 vuotta!

Helsinkiläisessä Päiväkoti Neulasessa vietettiin menneellä viikolla Vihreä lippu -juhlia. Eikä mistään vähäisestä syystä: Päiväkoti Neulanen sai Vihreän lipun käyttöoikeuden ensimmäisten suomalaisten joukossa keväällä 1999, mistä tulee tänä keväänä kuluneeksi pyöreät 20 vuotta!

Vierailimme Neulasessa juhlistamassa yhdessä Vihreän lipun 20-vuotista taivalta Vihreän lipun päivän 2.2. aattona. Juhlien ohjelmassa oli upeaa musiikkia sisältävä, hyvistä teoista kertova näytelmä – täydellisesti Vihreän lipun päivän teemaan sopien – sekä päiväkodin upouuden Vihreä lippu -laulun kantaesitys.

Koko talon yhteinen juttu

Lehtileike 20 vuoden takaa keväältä 1999

Nyt, 20 vuotta ensimmäisen Vihreän lipun myöntämisestä,  ympäristökasvatus on ja pysyy Neulasen koko kasvatustoiminnan punaisena lankana. Se on hioutunut vuosien saatossa syvälle päivittäisen toiminnan rakenteisiin.

Neulasessa ympäristötyö on tärkeä arvo, johon koko työyhteisö on sitoutunut. Vihreä lippu -toiminnan konkretisoimat arvot ovat saaneet Neulaseen myös varta vasten hakeutumaan sekä perheitä että henkilökuntaa. Päiväkodin Vihreä lippu -vastaavina toimivat tällä hetkellä Karoliina Silander ja Kira-Mia Tuisku, joista jälkimmäinen on itsekin sattumoisin Neulasen ikioma kasvatti. Hyvä ”neulashenki” vetää siis puoleensa!

Mukana ympäristötyössä on kuitenkin koko muukin työyhteisö – Vihreä lippu -asioita käsitellään säännöllisesti kasvattajien tapaamisissa, ja hyväksi todetut ideat ja käytännöt ovat siirtyneet pitkäaikaisen henkilökunnan välityksellä sujuvasti eteenpäin. Tämä jatkuvuus ja työyhteisön tuki selittääkin hyvin Neulasen pitkäjänteistä ja menestyksekästä Vihreä lippu -toimintaa. Vihreä lippu on koko talon yhteinen juttu, josta ollaan ylpeitä!

Luontokontakteja ja ekososiaalista kestävyyttä

Kira-Mia Tuisku (vas.) ja Karoliina Silander vastaanottivat kunniakirjan Päiväkoti Neulasen pitkäjänteisen ympäristökasvatustyön kunniaksi. Myös Ympäristökoulu Polku onnitteli päiväkotia Maapallomuskari-lahjakortilla. Taustalla kierrätysmateriaalista valmistettu Vihreä lippu -seinätaideteos.

Päiväkoti Neulasen käynnissä olevan 20. Vihreä lippu -projektin teemana on kestävä kulutus. Päiväkodissa on teemaan liittyen harjoiteltu aidon ilon ja onnen löytämistä merkityksellisistä asioista materian sijaan. Ekososiaalinen sivistys ei ole pelkkää roskien lajittelua ja valojen sammuttelua (vaikka niillekin toki paikkansa on), vaan kokonaisvaltaista kulttuurin muutosta kestävämpään suuntaan.

Toiminnan tulokset myös näkyvät konkreettisesti. “Meillä useamman vuoden viettäneistä lapsista näkee hyvin jo 4-5-vuotiaina, kuinka hirmuisen paljon he osaavat”, kertoo Karoliina Silander.  Neulasessa osataan hyvin hyödyntää myös lähialueen metsiä ja muuta luonnonympäristöä. “Vihreä lippu -toiminta tukee hyvin ulko-opetusta ja opettaa pitämään hyvää huolta luonnosta”, kertoo Kira-Mia Tuisku.

Silander ja Tuisku näkevät, että Vihreässä lipussa tärkeintä on sen kannustus jatkuvaan kehittämiseen ja uusien teemojen käsittelyyn. Hyödyllistä on myös sen mukanaan tuoma konkretia – ympäristöohjelman avulla tulee siirryttyä sanoista käytännön tekoihin päiväkodin arjessa. Kestävän kehityksen kasvatuksen konkareina Neulasen väki on vienyt viestiä ja hyviä esimerkkejä myös moniin muihin päiväkoteihin.

Kohti uutta Neulasta – yhteisten arvojen pohjalta

Mitä Neulasen Vihreä lippu -toiminnan vetäjät haluavat kertoa päiväkodin 20-vuotisesta Vihreä lippu -taipaleesta? Päällimmäisenä esiin nousee arvostus edeltävien vuosien toimijoita kohtaan: ”Suuri kiitollisuus edeltäjille, jotka ovat pitkäjänteisesti pitäneet langat käsissä ja toimintaa yllä!”

Tällä hetkellä Päiväkoti Neulanen toimii väistötiloissa, joiden viereen rakennetaan upouutta päiväkotirakennusta. Myös siinä aktiivinen ympäristötyö näkyy mm. katolle asennettavina aurinkopaneeleina. Uusien tilojen myötä päiväkodin koko tulee ensi syksynä kasvamaan. Muutos ei kuitenkaan huoleta: ”Vihreä lippu ja ympäristökasvatus ovat meille tärkeä yhteinen arvo, josta on hyvä lähteä rakentamaan uutta Neulasta tulevana syksynä!”

 

Neulasen väkeä Vihreä lippu -juhlissa 1.2.2019. (Kuva: Aino Häyrynen)

 

Vihreä lippu | FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs
00500 Helsinki

+358 45 123 8419
vihrealippu@feesuomi.fi

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.