Vihreä lippu -tavat muistuttavat arjen ympäristöteoista

Yhteiset Vihreä lippu -tavat ovat olennainen osa Vihreä lippu -toimintaa. Mitä näillä tavoilla oikein tarkoitetaan ja millaiset Vihreä lippu -tapojen kuuluisi ja kannattaisi olla? Kokosimme parhaat vinkit hyvien Vihreä lippu -tapojen laadintaan!


Mitkä Vihreä lippu -tavat?

Vihreä lippu -tavat ovat koko yksikön yhteiset toimintaohjeet, joiden avulla vähennetään ympäristökuormitusta ja harjoitellaan arjen kestävän elämäntavan taitoja. Vihreä lippu -tapojen ydin on ympäristökuormitusta vähentävissä teoissa, mutta myös sosiaalisen kestävyyden taitoja voi hyvin sisällyttää niihin mukaan.

Vihreä lippu -tavat ovat olennainen osa Vihreä lippu -toimintaa ja edellytys lipun myöntämiselle. Tavat laaditaan ensimmäisen Vihreä lippu -projektin lopulla, minkä jälkeen niitä päivitetään monipuolisemmiksi jokaisen projektin ja uuden teeman yhteydessä. Kestävällä Vihreä lippu -tasolla pitkään olleille riittää hyväksi havaittujen Vihreä lippu -tapojen tarkistus ja mieleen muistuttelu säännöllisin väliajoin.

Yhdessä sovitut, ja jatkuvasti esillä

Vihreä lippu -tapojen tulee olla yhdessä sovitut. Tapojen kokoamisesta vastaa ympäristöraati, joka osallistaa yhteisöä tapojen laadintaan esimerkiksi ideakilpailulla, äänestämisellä tai työpajoilla. Vihreä lippu -tapojen tulee olla selkeä ja mielellään hauskakin ohjeistus – mielikuvitusta saa käyttää! Valmiista tavoista viestitään koko yhteisölle, jotta kaikki ovat niistä tietoisia.

Lisäksi tapojen tulee olla jatkuvasti esillä. Taiteellisesta toteutuksesta voi vastata joko ympäristöraati tai kukin ryhmä/luokka erikseen – tavat voidaan kirjata esimerkiksi julisteen, lorun/räpin tai sarjakuvan muotoon. Pääasia on, että ne ovat kaikkien nähtävillä yhteisissä tiloissa muistuttamassa olemassaolostaan. Selkeästi esillä olevat Vihreä lippu -tavat ovat myös keino viestiä vierailijoille yhteisön sitoutumisesta kestäviin toimintatapoihin.


Millaiset ovat hyvät Vihreä lippu -tavat?

  • Selkeät ja konkreettiset toimintaohjeet (esim. “Sammutamme valot huoneesta poistuessa.”)
  • Kompaktit, mutta monipuoliset
  • Omannäköiset 🙂
  • Esillä näkyvällä paikalla

Esimerkkejä Vihreä lippu -tavoista:

Klikkaa kuvia halutessasi suuremmiksi.

 

Vihreä lippu | FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs
00500 Helsinki

+358 45 123 8419
vihrealippu@feesuomi.fi

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.