Osallistujakyselyn tuloksia: Toiveissa lisää koulutusta ja kokemusten vaihtoa

Vihreä lippu -osallistujat pitävät ohjelmaa pääsääntöisesti hyvänä, mutta toivovat ympäristökasvatustyön tueksi lisää koulutusta ja mahdollisuuksia kokemusten vaihtoon, selviää osallistujakyselyn vastauksista. Kysely tehtiin Vihreän lipun kehittämisprojektia varten, ja ohjelmaa kehitetään vastausten perusteella tästä keväästä alkaen.

Kysely jaettiin kaikille Vihreä lippu -osallistujille loppuvuodesta 2020, ja siihen vastasi yhteensä 115 osallistujaa. Vastaajat edustivat tasaisesti päiväkoteja, kouluja ja oppilaitoksia. Osallistujien kokemuksia ja näkemyksiä kartoitettiin myös Jonna Härmävaaran syksyllä 2020 valmistuneessa pro gradu -tutkielmassa, johon hän haastatteli 12:ta Vihreä lippu -osallistujaa.

Lähes kaikki vastaajat suosittelisivat Vihreää lippua

Osallistujakyselyn ja Härmävaaran pro gradu -tutkielman perusteella Vihreä lippu tarjoaa osallistujille tukea ja hyväksi koetun toimintamallin. Lähes kaikki osallistujakyselyn vastaajat suosittelisivat Vihreää lippua kollegalleen. Valtaosa osallistujakyselyn vastaajista kertoi olevansa mukana Vihreässä lipussa, koska ohjelma tuo tavoitteellisuutta ympäristökasvatukseen.

”Kannattaa liittyä mukaan. Vihreä lippu -toiminta on juuri sitä, mitä tässä ajassa tarvitaan”, yhdessä osallistujakyselyn vastauksessa kirjoitetaan.

“Monen vuoden kokemuksella paljon uusia kokemuksia ja ilon hetkiä olemme saaneet Vihreä lippu -toiminnasta. Päivääkään en antaisi pois, vaikka haastettakin välillä on ollut”, toisessa vastauksessa kirjoitetaan.

Osallistujat kiittivät vastauksissaan erityisesti Vihreän lipun tuomaa yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemistä, lasten ja nuorten osallisuutta sekä ohjelman tarjoamia materiaaleja. Vihreän lipun kerrottiin myös tuovan näkyvyyttä ympäristökasvatustyölle.

“Varmastikin se [kestävän kehityksen projekti] olisi mahdollista tehdä ilman sitä [Vihreän lipun jäsenyyttä]. Se vaan auttaa paljon, kun kaikki on valmiina saatavilla ja lopuksi saa konkreettisen kiitoksen, lipun”, eräs opettaja kertoo Härmävaaran tutkielmassa (suomennettuna).

Kehityskohteena raportointi, koulutukset ja vertaistuen mahdollisuudet

Osallistujakyselyssä ja nykytilatutkimuksessa nousi esiin myös kehittämiskohteita. Osallistujat toivovat Vihreään lippuun lisää koulutusta sekä mahdollisuuksia vertaistukeen ja kokemusten vaihtoon. Lisäksi monet kertoivat kokevansa nykymuotoisen toimintasuunnitelmien ja projektin loppuraportoinnin vaikeaksi ja työlääksi. Vastauksissa toivotaan myös tukea koko yksikön lasten ja yhteisön osallistamiseen sekä lisää eri kohderyhmille suunnattuja vinkkejä.

Toteutamme joitain kehittämistoimia jo tänä keväänä. Järjestimme helmikuussa kaksi osallistujille suunnattua perehdytyswebinaaria (toisen suomeksi ja toisen ruotsiksi). Webinaarien tallenteet löytyvät osallistujasivuilta.

Kehittämisprojektin aikana suunnittelemme myös muita keinoja kokemusten vaihdon ja vertaistuen mahdollistamiseksi. Ajatuksissamme on toteuttaa tulevaisuudessa esimerkiksi osallistujille suunnattuja verkkotapaamisia tai alueellisia livetapaamisia. Tavoitteenamme on kehittää palautteen pohjalta myös raportointia helpommaksi ja kevyemmäksi toteuttaa. Kehitämme myös Vihreän lipun ohjeistuksia, verkkosivuja ja osallistujasivuja projektin aikana

Vihreän lipun kehittämisprojekti jatkuu kesään 2022 saakka

Käynnistimme Vihreä lippu -toimintamallin kehittämisprojektin syksyllä 2020. Tavoitteena on tarkastella nykyisen mallin toimivuutta ja kehittää Vihreästä lipusta entistä toimivampi, laadukkaampi ja vaikuttavampi ympäristökasvatusohjelma. Projekti jatkuu kesään 2022 saakka.

Kevään aikana toteutamme vielä kaksi kyselyä: sidosryhmille sekä opettajille ja kasvattajille, jotka eivät vielä ole mukana ohjelmassa. Lisäksi syvennymme tarkemmin kyselyiden perusteella valikoitaviin kehittämiskohteisiin. Syksyllä 2021 toteutamme ryhmähaastatteluja Vihreä lippu -osallistujille ja sidosryhmille.

Jos mielessäsi on ideoita siihen, miten voisimme kehittää Vihreää lippua entistä paremmaksi, kerrothan niistä osoitteeseen vihrealippu@feesuomi.fi.

Haluaisitko tutustua Vihreään lippuun? Järjestämme ohjelmasta kaikille avoimia infotilaisuuksia verkossa. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan!

Lisätietoa kehittämisprojektista: 
Monika Salmivalli
Vihreä lippu -ohjelmajohtaja
monika.salmivalli@feesuomi.fi
p. 050 441 2334

Vihreä lippu | FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs
00500 Helsinki

+358 45 123 8419
vihrealippu@feesuomi.fi

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.