Lukiolaisten kansainvälinen ympäristöprojekti käynnistyi: Oulussa ja Espoossa edistetään kiertotaloutta ja luonnonkirjoa

Espoon Otaniemen ja Oulun steinerkoulun lukiolaiset tekevät tänä keväänä kiertotaloutta ja luonnonkirjoa edistäviä projekteja osana kansainvälistä Youth Eco Hub -hanketta. Vihreä lippu koordinoi hanketta Suomessa, ja siihen osallistuu tiimejä myös Virosta, Latviasta ja Venäjältä. Hanke luo nuorille mahdollisuuksia ideoida ja toteuttaa omat ympäristöprojektit sekä vaihtaa kokemuksia kansainvälisesti.

Projektien suunnittelu käynnistyi koulutuksilla, joissa nuoret ympäristöaktivistit ja vaikuttamisen asiantuntijat antoivat neuvoja, inspiraatiota ja tukea projektien suunnitteluun ja sisältöihin. Sparraajien muun muassa ympäristöministeriön ja Espoon kaupungin edustajia ja nuorten ilmastodelegaatti Emma Sairanen. Artikkelin pääkuvassa osa koulutukseen osallistuneista nuorista ja opettajista.

Projektit toteutetaan kuluvan kevään aikana, maaliskuusta alkaen. Nuoret ovat ehtineet jo muodostaa joitakin suunnitelmia, joista enemmän alla.

Kierrätysmateriaaleja hyödyntävä viljelmä lukion parvekkeelle

Espoon Otaniemessä tehdään kevään aikana yhteensä neljä kiertotaloutta käsittelevää projektia.

”Mielestäni se on oikeastaan itsestäänselvyys, että pitää muuttaa nykyistä käyttäytymistä kiertotalouden suuntaan, koska tämä nykyinen suunta ei ole kestävä tai tulevaisuus hyvällä radalla”, Espoon Otaniemen lukiolainen Otso Plosila kertoo.

Projektit toteutetaan osana biologian ja englannin kursseja, ja niiden tekemiseen osallistuu yhteensä noin 130 lukiolaista. Suunnitelmissa on edistää ainakin ravinteiden kiertoa ja lähiviljelyä. Nuoret aikovat tehdä lukiolla aiemmin käyttämättömänä olleelle parveketilalle viljelmän. Aikeissa on tehdä viljelyalustoja kierrätysmateriaaleista sekä rakentaa bokashi-komposti oman mullan tuotantoon.

Myös muita innostetaan laittamaan ravinteet kiertoon muun muassa viljelmälle tehtävillä infotauluilla sekä aiheesta kirjoitettavilla artikkeleilla ja tee se itse -videolla.

”Tekeminen on aina palkitsevaa. Lukiossakin on parasta, kun päästään käytännössä toteuttamaan asioita. On erityisen hienoa saada konkreettinen projekti piristämään käynnissä olevaa etäjaksoa”, biologian ja maantieteen opettaja Kirsi Haapamäki sanoo.

Myös muita projekteja on suunnitteilla. Kerromme niistä tarkemmin, kun suunnitelmat konkretisoituvat.

Lisää luonnon monimuotoisuutta

Oulun steinerkoulussa 22 lukiolaisen luokka aikoo parantaa lukionsa pihan monimuotoisuutta sekä viestiä luonnonkirjon tärkeydestä ja siitä, miten itse kukin voi vaalia sitä. Lukio on kaupungin vuokralainen, joten projektiin kuuluu myös neuvottelu kaupungin virkahenkilöiden kanssa suunnitelman toteutuksesta.

”Koulua ympäröivät alueet ja itse pihakin ovat tällä hetkellä ankeita. Haluamme tuoda niihin monimuotoisuutta, ja osallistaa projektiin koulumme luokkia pienistä isoihin. Tarkoitus on synnyttää uutta ympäristöä parantavaa toimintaa, joka jää elämään”, luokanohjaaja Kati Heikkilä-Huhta kertoo.

Youth Eco Hub -hanke

Youth Eco Hub on Baltian Eco Schools -verkoston koordinoima yhteishanke. Sen tavoitteena on innostaa nuoria ympäristötoimintaan ja tuoda yhteen parhaita käytäntöjä. Projekteista saadut opit koostetaan lopuksi Eco Schools -verkoston yhteiseen menetelmäoppaaseen. Seuraa hanketta tunnisteella #YouthEcoHub. Kerromme projektien etenemisestä myös Vihreän lipun Instagram-tilillä.

Vihreä lippu on osa Eco Schools verkostoa. Eco Schools on maailman laajin kestävän kehityksen kouluverkosto. Ympäristökasvatustoimijoiden maailmanlaajuinen kattojärjestö Foundation for Environmental Education (FEE) vastaa Eco Schools -verkostosta. Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi koordinoi Vihreää lippua.

The project “Empowering youth and teacher network of the Eco-Schools programme for the Sustainable Baltic Sea region” (Nr. 1020460) funded by the Nordic Council of Ministers.

Lisätietoja:

Youth Eco Hub -hanke:
Reija Mikkola-Patriarca
Hankekoordinaattori, FEE Suomi
puh: 050 372 3214
reija.mikkola@feesuomi.fi

Otaniemen lukio:
Kirsi Haapamäki
kirsi.haapamaki@espoo.fi

Aki Saariaho
aki.saariaho@espoo.fi

Oulun steinerkoulun lukio:
Kati Heikkilä-Huhta
kati.heikkila-huhta@steinerkasvatus.fi

Vihreä lippu | FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs
00500 Helsinki

+358 45 123 8419
vihrealippu@feesuomi.fi

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.