125 upeaa projektia on saanut Vihreän lipun tänä keväänä!

Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi on myöntänyt Vihreä lippu –toimikunnan päätöksellä 14.5.2024 Vihreän lipun yhteensä 125 toimijalle. Lisäksi kolme toimijaa nostettiin kestävälle Vihreä lippu -tasolle erityistunnustuksena pitkäjänteisestä ja kestävästä toiminnasta ympäristön hyväksi. Vihreitä lippuja on myönnetty Suomessa jo 25 vuoden ajan.

 

Ensimmäisen Vihreän lippunsa saa tänä keväänä 9 toimijaa, jotka ovat Epoon koulu, Haikalan päiväkoti, Hatanpään alakoulu, Kotkansaaren koulu, Kyläsaaren koulu, Musiikkipäiväkoti Taikatahti Helsinki, Pohjois-Ritaharjun koulu, Sjökulla Daghem ja Tyttölän päiväkoti. Kestävälle Vihreä lippu -tasolle siirtyivät Puistokoulu (Kalevanpuiston koulutalo), Rovastikankaan ja Karpinlahden koulu sekä Virkby skola.

 

Tänä vuonna projektin päättäneiden keskuudessa suosituimmat teemat olivat lähiympäristö sekä terve elämä. Lähiympäristö-teema on kestosuosikki vuodesta toiseen. Se sopii sovellettavaksi moniin eri yksiköihin iästä ja toimintatavoista riippumatta. Tänä keväänä tuli myös päätökseen monta terve elämä -projektia. Elämämme monella tapaa epävakaita aikoja ja onkin tärkeää ylläpitää niin omaa kuin ympäristömmekin hyvinvointia. On hyvä pohtia, miten voisi käsitellä terveeseen elämään liittyviä aiheita ja toisen hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä omassa lähipiirissään.

 

Kuva: Saana Koukku

Vuoden 2024 Vihreä lippu -toimijat

 

Vihreä lippu -toimikunta on valinnut myös vuoden Vihreä lippu -toimijat. Vuoden toimija -kunniamaininta on tunnustus erityisen esimerkillisestä kestävän kehityksen kasvatustyöstä. Valinnassa painotettiin vaikuttavia sekä innostavia ympäristötekoja, jotka ovat juurtuneet osaksi toimijoiden arkisia toimintamalleja. Konkreettiset teot vaikuttavat myös arvoihin, asenteisiin, normeihin sekä tapojen muutokseen kohti kestävämpää toimintakulttuuria. Vuoden Vihreä lippu -toimijat 2024 ovat Päiväkoti Neulanen ja Helsingin luonnontiedelukio Helsingistä sekä Vahannan koulu Ylöjärveltä. Paljon onnea valituille!

Onnittelemme kaikkia Vihreän lipun saaneita. Kiitokset kaikille mukana oleville arvokkaasta kestävän kehityksen työstä, jota teette yksiköissänne. Tervetuloa mukaan myös uudet toimijat!

 

Vihreä lippu on kestävän kehityksen ohjelma ja sertifikaatti kasvatusalalle

Vihreä lippu on Suomen suurin kestävän kehityksen ohjelma ja sertifikaatti kasvatusalalle. Vihreässä lipussa lapset ja nuoret muuttavat toimintayksikkönsä arkea kestävämmäksi teema kerrallaan yhdessä opettajien ja kasvattajien kanssa. Samalla he saavat kokemusta yhteisiin asioihin vaikuttamisesta, kestävän tulevaisuuden rakentamisesta ja ympäristöongelmien ratkaisuista. Vihreä lippu -projektien teemoja ovat esimerkiksi ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuus ja kestävä kulutus.

Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco-Schools-ohjelmaa, maailman suurinta koulujen ja päiväkotien kestävän kehityksen verkostoa, joka toimii 75 maassa. Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi on toteuttanut Vihreä lippu -ohjelmaa Suomessa yli 25 vuotta. Mukana on jo 105 000 lasta ja nuorta sekä 11 000 opettajaa ja kasvatusalan ammattilaista. Ohjelmaan osallistuu päiväkoteja, perhepäivähoitajia, kouluja, toisen asteen oppilaitoksia sekä vapaa-ajan toimijoita.

Vihreä lippu -sertifikaatti on osoitus osallistavasta, suunnitelmallisesta ja laadukkaasta ympäristökasvatustyöstä, joka täyttää ohjelman kriteerit. Sertifikaatti on voimassa kaksi vuotta sen myöntämisestä.

Katso listaus uusista Vihreän lipun saaneista ja kestävälle tasolle siirretyistä toimijoista täällä.

 

Lisätietoa:
Jenni Perttu
Vihreä lippu -ohjelmajohtaja
puh. 050 441 2334
jenni.perttu@feesuomi.fi

 

Artikkeli kuva: Jenni Perttu

Vihreä lippu | FEE Suomi
Lintulahdenkatu 10, 5. krs
00500 Helsinki

+358 45 123 8419
vihrealippu@feesuomi.fi

Tilaa uutiskirje

Saat ympäristökasvatuksen kiinnostavimmat koulutukset, tapahtumat, materiaalit ja tutkimusuutiset näppärästi sähköpostiisi! Tietosuojaselosteemme löytyy tästä.